Recordafdrachten goede doelenloterijen

16 februari 2011
Nieuws | | Loterijen

AMSTELVEEN (16 februari) - De Nationale Postcode Loterij heeft dit jaar een recordbedrag van 270 miljoen euro uit aan 83 goede doelenorganisaties uitgekeerd. Dat maakte de grootste goededoelenloterij van Nederland bekend tijdens haar jaarlijkse Goed Geld Gala, dat vorige week in museum Singer Laren werd gehouden. Ook de BankGiro Loterij schonk een recordbedrag (60 miljoen euro).

Door mee te spelen met de Postcode Loterij doneren 2,5 miljoen Nederlanders rechtstreeks aan goede doelen. Van de loterijopbrengsten gaat vijftig procent naar goede doelen op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Door haar groei kon de Postcode Loterij in 2010 meer goede doelen steunen en extra bijdragen uitkeren aan de huidige meerjarige begunstigden.

‘Droomprojecten'
Een grote verrassing op het Goed Geld Gala was er voor Stop Aids Now! Deze organisatie ontving een bijdrage van 8,8 miljoen uit het zogenoemde Droomfonds van de Postcode Loterij, dat goede doelen de mogelijkheid geeft een innovatief en baanbrekend project te realiseren. Dat geld gaat naar Swaziland, waar de Stop Aids Now! op grote schaal de bevolking zal testen op hiv en aidsremmers gaat inzetten.

Wilde Ganzen
Acht organisaties kregen voor het eerst een vrij te besteden bedrag: een half miljoen per jaar, dat dan vijf jaar lang doorloopt. Een van hen is Wilde Ganzen. Directeur Josine Westerbeek is blij verrast met de toewijzing. Tegenover dagblad Trouw verklaarde zij: "Er waren dit jaar bijna vierhonderd aanvragen, veel meer dan voorgaande jaren. We hadden ook een eenmalige toewijzing kunnen krijgen, maar dit is helemaal fantastisch."

60 miljoen euro voor cultuur
Ook voor de cultuursector bracht het Goed Geld Gala in Laren goed nieuws. De jaarlijkse afdracht van de BankGiro Loterij steeg dit jaar met 2 miljoen naar een totaal van 60 miljoen euro. Sinds 2006 keert de BankGiro Loterij jaarlijks geld uit aan culturele instellingen, zowel eenmalig als voor meerjarige projecten. Hiermee is de loterij de grootste private begunstiger van de kunstwereld. De helft van het geld dat door de verkoop van loten wordt binnengehaald, is bestemd voor cultureel erfgoed. Dat geld wordt ingezet voor renovaties en het creëren van nieuwe projecten en tentoonstellingen.

"Eftelinggevoel"
In het Singer Museum in Laren werden de giften voor 57 culturele instellingen bekendgemaakt. "Voor de vrijheid om kunst te maken die ontregelt", zei directeur Boudewijn Poelmann. Spreker Bart Chabot was iets minder subtiel, sprekende over 'halve Zoolstra', verwijzend naar staatssecretaris Zijlstra, en de tip voor musea niet bang te zijn voor wat meer "Eftelinggevoel".