Als goede Doel Nederland hebben we ons hier samen met vele maatschappelijke organisaties hard voor gemaakt. De petitie ‘Red de giftenaftrek’ is inmiddels bijna 47.000 keer ondertekend. Voor particulieren die een goed doel willen steunen, verandert er hierdoor niets. Er wordt wel bezuinigd op de fiscale aftrek voor bedrijven. Wij blijven van mening dat de bezuiniging op de giftenaftrek volledig van tafel moet. Want ook het geven door en vanuit bedrijven moet fiscaal worden gestimuleerd.
Met een versobering van de giftenaftrek schiet het kabinet zichzelf namelijk in de voet. Giftenaftrek bevordert de actieve betrokkenheid van burgers en bedrijven bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Minder slagkracht voor goede doelen leidt tot allerlei gaten in de maatschappij die de overheid vervolgens zelf moet dichten, maar dat in veel gevallen niet kan.
We denken graag mee met het kabinet over een vereenvoudiging van de giftenaftrek en verbetering van de uitvoerbaarheid door de belastingdienst. We hebben een commissie van deskundigen onder voorzitterschap van de heer Alexander Rinnooy Kan gevraagd ons hierover te adviseren.
De kracht van de maatschappij
In het regeerprogramma wordt de kracht van de maatschappij erkend:
‘We zien dat burgers samen uit betrokkenheid met elkaar en hun leefomgeving mooie, waardevolle en krachtige initiatieven ontplooien. Deze initiatieven verdienen ondersteuning en welwillende aandacht.’
Deze uitspraak ondersteunen wij van harte. De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking, de verhoging van de BTW en de verhoging van de kansspelbelasting staan echter haaks op deze erkenning. We roepen het kabinet op ook de waardevolle en krachtige initiatieven op het gebied van cultuur, internationale samenwerking en natuur en milieu te ondersteunen. Verhoging van de kansspelbelasting heeft een lagere afdracht aan goede doelen, sport en cultuur tot gevolg.
Democratische rechtsstaat
Onze democratische rechtsstaat moeten we koesteren en beschermen. De voornemens van het kabinet, opgenomen in het regeerprogramma, over de representativiteit van belangenorganisaties (beperking van toegang tot de rechter), de Wet transparantie en ondermijning door maatschappelijke organisaties en het beperken van het recht op demonstratie vormen een bedreiging voor onze rechtsstaat. Het is dan ook van groot belang vinger aan de pols te houden!
Ook op deze punten gaan we in de komende periode graag met het kabinet in gesprek. De bescherming van de fundamentele rechten van maatschappelijke organisaties, zoals hun vrijheid van vereniging, de vrijheid van meningsuiting en informatie, en het vrije verkeer van kapitaal, staan hierbij centraal en moeten worden gekoesterd.
Margreet Plug is directeur-bestuurder van Goede Doelen Nederland.
Goede doelen Goede Doelen Nederland in reactie op de Miljoenennota
'Bezuiniging giftenaftrek flink teruggedraaid'
Goede Doelen Nederland in reactie op de Miljoenennota 19 september 2024 Reactie | Margreet Plug | Goede doelen De in het Hoofdlijnenakkoord aangekondigde bezuiniging op de giftenaftrek van 100 miljoen euro in 2025, oplopend tot 250 miljoen in 2027 is voor een belangrijk deel teruggedraaid. Zo bleek woensdag uit de gepresenteerde Miljoenennota van het kabinet Schoof. Hier zijn we blij mee. De bezuiniging is aangepast van 250 miljoen euro naar 61 miljoen euro met ingang van 2029.
19 september 2024
Reactie | Margreet Plug | Goede doelen
De in het Hoofdlijnenakkoord aangekondigde bezuiniging op de giftenaftrek van 100 miljoen euro in 2025, oplopend tot 250 miljoen in 2027 is voor een belangrijk deel teruggedraaid. Zo bleek woensdag uit de gepresenteerde Miljoenennota van het kabinet Schoof. Hier zijn we blij mee. De bezuiniging is aangepast van 250 miljoen euro naar 61 miljoen euro met ingang van 2029.