Equileap, de organisatie van Diana van Maasdijk en Jo Andrews die gendergelijkheid in het bedrijfsleven wil bevorderen, heeft de top 200 van best presenterende bedrijven gepubliceerd. In het Gender Equality Global Report and Ranking zijn bovendien nieuwe inzichten en ontwikkelingen opgenomen voor investeerders, werknemers, overheid en civil society.
Het Gender Equality Global Report and Ranking is de eerste wereldranglijst op het gebied van gendergelijkheid. De belangrijkste conclusie van het rapport is dat alle in de top 200 genoemde bedrijven iets te winnen hebben. Er is geen enkel bedrijf dat meer dan 22 van de 35 punten scoort. De vijf best presterende landen zijn Noorwegen, Zweden, Nederland, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Van die landen zijn de meeste bedrijven in de ranking opgenomen. 58 Procent van de Noorse bedrijven staan in de top 200, 35 procent van de Nederlandse bedrijven en 28 procent Britse. Dat zijn hoge percentages, zeker wanneer ze vergeleken worden met Amerikaanse bedrijven (slechts 2 procent). Singapore en Hong Kong zijn maar met respectievelijk 2 en 1 procent vertegenwoordigd en Japan met een magere 0,25 procent.
Salarisverschillen
Verschil in salaris is er bij de meeste bedrijven nog wel. Slechts zes bedrijven in de top 200 betalen vrouwen hetzelfde als mannen. In het management is er ook nog wel wat te behalen: de bedrijven in de top 200 rapporteren een gemiddelde van 20 procent vrouwen in managementfuncties ten opzichte van tachtig procent mannen. De bedrijven die niet in de top 200 terecht zijn gekomen (dat zijn er nog 2.848) doen het nog slechter: tien procent vrouwen tegenover negentig procent mannen.
Sectoren
De best presterende sectoren zijn communicatie, financiën en de nutssector. Uit de sector communicatie haalde elf procent van de bedrijven de top 200, gevolgd door financiën en nuts met elk negen procent.
De top 20 ziet er als volgt uit:
Over Equileap
Eguileap is opgericht door Diana van Maasdijk (foto, links) en Jo Andrews (foto, rechts) en heeft vestigingen in Amsterdam en Londen. De organisatie wil gendergelijkheid in het bedrijfsleven bevorderen en versnellen door middel van investeringen, donaties en kennisdeling.
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
Organisatienieuws