Raad voor Cultuur spaart grote musea niet

24 mei 2012

AMSTERDAM (24 mei) - Onder voorzitterschap van Joop Daalmeijer bracht de Raad voor Cultuur afgelopen maandag haar langverwachte advies uit over de cultuursector. Staatssecretaris Zijlstra heeft inmiddels aangekondigd dat hij, met uitzondering van “een of twee onderdelen” het advies in zijn geheel overneemt. Hij gaat nu eerst in overleg met de sector en op Prinsjesdag worden de subsidiebesluiten definitief bekend.

Het ruim vijfhonderd pagina’s tellende advies van de Raad begint met een aantal kritische opmerkingen aan het adres van het kabinet, dat de bezuinigingen in hoog tempo wil doorvoeren. Daarnaast bevat het een stortvloed aan kritiek op de subsidieaanvragen van de instellingen. Die zijn vaak niet goed geschreven en staan bol van de onhaalbare doelstellingen op het gebied van inkomstenwerving en bezoekersaantallen. Zo komt het dat van de 118 aanvragen nog geen kwart volledig is goedgekeurd.

Nieuw activiteitenplan Rijksmuseum
Eén van de adviezen betreft het Rijksmuseum Amsterdam: die moet een nieuw activiteitenplan opstellen wil het aanspraak kunnen maken op een subsidie van ruim 26 miljoen euro. De Raad wil dat het museum voor het einde van het jaar met een nieuw plan komt, dat past bij de internationale statuur van het museum. De Raad vindt dat het Rijksmuseum een belangrijke instelling is, waaraan de afgelopen tien jaar voor enorm veel geld is verbouwd, en dat het daarom de hoge verwachtingen ook echt waar moet maken. “De missie zoals het museum die nu aan de adviesraad heeft voorgelegd leest als een algemene museumdefinitie en weerspiegelt geen heldere focus op de organisatie”, aldus de Raad.

“Niet gediend van kritiek”
Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, is niet gediend van de kritiek van de raad, zei hij maandag tegenover de NOS. Volgens de directeur wordt er met het rapport enorm veel schade toegebracht aan de sector. De teksten in het rapport noemt hij “onnodig grievend” en beschadigend. Zijn museum gaat de plannen naar aanleiding van de kritiek wel aanpassen.

Kritisch over topmusea
In het algemeen beziet de Raad de Nederlandse topmusea kritisch. Ook het Mauritshuis en het Scheepvaartmuseum worden op de vingers getikt. Ze worden niet tot de best presterende musea gerekend en moeten extra bezuinigen. Daarnaast moeten ze zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie en extra hun best doen om zich te ontwikkelen, meer bezoekers te trekken, meer geld uit het bedrijfsleven te halen en meer aan educatie te doen.

Grote culturele instellingen veelal gespaard
Grote culturele instellingen blijven in het advies van de Raad voor Cultuur over het verdelen van de subsidies grotendeels gespaard. De raad moest 125 miljoen euro bezuinigen op het te verdelen subsidiebedrag. De meeste instellingen, zoals Toneelgroep Amsterdam, Het Nationale Ballet en het Koninklijk Concertgebouworkest, krijgen de subsidies die ze hadden aangevraagd. Ook kleinere instellingen, zoals kunstinstelling De Appel, dansgezelschap Introdans, het Noord-Nederlands Orkest en Opera Zuid kunnen opgelucht zijn.