De twee hoogleraren doen hun oproep in een artikel in NRC handelsblad van 28 januari. Samen met de masterstudenten van de opleiding Cultural Economics and Cultural Entrepreneurship van de Erasmus Universiteit gaan zij kijken naar nieuwe of alternatieve vormen van kunstfinanciering. "Welke innovatie kunt u bedenken in de presentatie van de kunsten, in de financiering via de markt of via de overheid? Of bent u al met iets anders bezig?", zo luidt de oproep.
De twee hoogleraren stellen in hun artikel dat de overheid "geen betrouwbare financier van de kunsten" blijkt te zijn. "Als cultureel economen willen wij weten hoe kunstenaars, kunstliefhebbers en culturele organisaties om kunnen gaan met haar radicale ingreep in het stelsel. Hoe kunnen ze de klap opvangen? Gooien ze het bijltje erbij neer of kunnen ze op een andere manier hun kunsten waarmaken? Creatief als ze zijn wat betreft de inhoud van hun werk, kunnen ze die creativiteit ook laten zien in de wijze waarop ze hun activiteiten financieren?", schrijven Klamer en Langeveld.
Als voorbeelden van alternatieve financieringsvormen geven de twee hoogleraren "dynamische beprijzing" (zoals in de hotel- en luchtvaartbranche) en "crowdfunding".
Ideeën kunnen ter jurering worden ingezonden via info@klamer.nl, met een cc naar cs@nrc.nl. De beste twee ideeën worden bekroond met een prijs van de VandenEnde Foundation die wordt uitgereikt tijdens een symposium in the Creative Factory in Rotterdam op 22 maart. Het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad zal een dag eerder een selectie uit de inzendingen - de shortlist - publiceren.