Ik heb slechts de integrale teksten doorgenomen van het CDA, de PvdA en de VVD. Het CDA telt 111, de PvdA 121 en de VVD 4 pagina's. Om met de deur in huis te vallen, het woord Filantropie komt geen enkele maal voor in de programma's. Maar staat er überhaupt wat in over onze sector?
Het CDA heeft het vooral over de maatschappelijke betrokkenheid, eigen initiatief, ondersteuning van gedrevenheid, investeren in vrijwilligers, betrokken samenleving, rentmeesterschap, duurzaamheid en ruimte voor het particuliere initiatief.
Het CDA in optima fora, het maatschappelijke middenveld. Het geluid van het promotieonderzoek en het latere wetenschappelijke werk van onze huidige MP klinkt hier volledig door. Concreet wordt het echter nergens echt. Wel twee nieuwe initiatieven die wij als sector eens verder zouden kunnen oppakken: de verplichte Maatschappelijke Stage van drie maanden en de Maatschappelijke Onderneming in het Burgerlijk Wetboek.
De PvdA zet zich klassiek in voor een veel meer aanwezige overheid daar waar de noodzaak hoger is, de sociale overheid. Zij stelt ook duidelijk dat privatisering zo haar grenzen kent.
Het PvdA wil de betrokkenheid meer waarderen en heeft het specifiek over professionele ondersteuning voor vrijwilligers, schenken van bruto-loon en een beter toezicht op de Goede Doelen sector. Het gedachtegoed van May-May Meijer, medewerker bij Theo Schuyt, is hier duidelijk doorgedrongen. Zie hier waar u hen op moet aanspreken als zij aan de touwtjes mogen trekken.
De VVD is zeer kort en bondig en heeft het traditioneel vooral over een minder aanwezige overheid. Wel heeft zij het als enige over een duidelijker bepaling van de Publieke Verantwoordelijkheid, welke deze precies is wordt echter niet aangegeven. De vermindering van de successie- en schenkingsrechten met 50% biedt natuurlijk geweldige kansen voor de Filantropische sector.
Tja, zegt u het maar. Wie weet tijd om bij de volgende verkiezingen een Filantropische Kieswijzer te maken. In ieder geval zou de Filantropische Sector ieder van de partijen moeten houden aan de ruimte en maatregelen die zij bieden. Stap daar zelf op in en ga niet meer lijdzaam wachten, hier liggen uw kansen!
Lucas Hendricks is director projectfinanciering Universiteit Leiden