Politiek Den Haag en filantropie: Stay positive!

Photo by Mirlan Talip on Unsplash
Photo by Mirlan Talip on Unsplash
22 april 2021
Opinie | | Politiek en overheid

Wat de coronapandemie ons opnieuw heeft laten zien, is dat complexe maatschappelijke problemen niet alleen door de overheid en/of het bedrijfsleven opgelost kunnen worden. De inzet van maatschappelijk betrokken burgers en hun organisaties, het private initiatief, speelt hierin al heel lang een belangrijke, maar nog zeer onderbelichte rol.

Ik was deze week op bezoek bij stichting RCOAK, een van de oudste vermogensfondsen van Nederland, en sprak daar Frieda de Pater en Suzanne Kooij. Ook zij bevestigden wederom de belangrijke aanvullende rol die de private sector kan en moet spelen bij maatschappelijke problemen, vanwege de slagkracht en omdat de sector in staat is oplossingen voor grote problemen in de praktijk in het klein te toetsen, niet gehinderd door het gelijkheidsprincipe dat de overheid verplicht is te hanteren. (Het hele interview met Frieda de Pater en Suzanne Kooij lees je volgende week in het DDB Journaal.)

Het is goed dat Goede Doelen Nederland en de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie sectorbreed optrekken om juist nu tijdens de formatieperiode aandacht te vragen voor het belang van hun achterban; niet alleen bij het helpen oplossen van maatschappelijke noden, maar ook bij het (weer) versterken van sociale verbanden. Het Manifest, dat enige jaren geleden werd gelanceerd, is hierbij een sterke drager. En nee, het gaat hier niet om een ‘extraatje’ bij de formatie, maar om de filantropiesector als volwassen onderdeel van de oplossing.

DDB-Expert ‘Bestuur & Politiek’ Gosse Bosma heeft in zijn voorgaande columns laten zien dat op dit punt nog veel te winnen valt in politiek Den Haag. Toch blijft hij opbouwend en positief. En laat die positiviteit nu een van de belangrijkste fundamenten van onze filantropiesector zijn.


Marjolein van Asdonck, hoofdredacteur De Dikke Blauwe