Poelmann wil uit kansspelwet

17 april 2008
Nieuws | | Loterijen

AMSTELVEEN (17 april) - Woensdag presenteerde de Nationale Postcode Loterij haar jaarcijfers. Tijdens de persconferentie maakte directeur Boudewijn Poelmann bekend dat de Staatsloterij heeft toegestemd in het betalen van een schadevergoeding voor haar spionagepraktijken. Bovendien kondigde Poelmann aan dat hij gaat lobbyen voor het uit de kansspelwet lichten van zijn loterij. "Wij zijn geen kansspel maar een fondsenwerver voor goede doelen."


Het was een geruchtmakende zaak. Aan het begin van dit millennium liet de Staatsloterij de Nationale Postcode Loterij bespioneren. De afgelopen jaren zijn er getuigenverhoren gehouden met diverse betrokkenen. Dat leverde geen fraai beeld op. Volgens Boudewijn Poelmann is hij met camera's letterlijk tot in het vliegtuig gevolgd. "Ze waren op zoek naar dingen die onze reputatie konden schaden," zegt hij in de Volkskrant. "Te zot voor woorden."



Naar aanleiding van de spionagezaak overwoog de Nationale Postcode Loterij een schadeclaim in te dienen. Daarop kreeg Poelmann telefoon van de nieuwe directeur van de Staatsloterij, die de zaak graag wilde sluiten. Er werd het aanbod gedaan om met een ton de zaak af te kopen. Daarmee ging de Nationale Postcode Loterij akkoord. "Die ton geven wij nu weg aan Amnesty International en Valid Express, een koeriersdienst die louter gehandicapten of chronisch zieken in dienst heeft."



Poelmann had tijdens de persconferentie nog een ander nieuwtje. Hij wil uit de kansspelwet gehaald worden. "Wij zijn geen kansspel maar een fondsenwerver voor goede doelen. De wet is er om de consument te beschermen tegen criminaliteit en verslaving. Bij loterijen is daarvan geen sprake. We hebben een flinke lobby-inspanning voor de boeg."



In de nieuwe kansspelwet wil de minister vastleggen dat de overheid invloed kan uitoefenen op de manier waarop loterijgelden worden verdeeld. Daarvan wil Poelmann al helemaal niets weten. "Dat vind ik principieel verkeerd. De minister wil minimumafdrachten voor sport en cultuur. Dat moet ik dan zeker in Ghana uitleggen aan een ziek kindje dat nu nog geld van ons ontvangt. De overheid moet zelf maar geld pakken uit de 147 miljoen euro die de Staatsloterij afdraagt. Daar kunnen alle problemen die zij zien mee opgelost worden. Dit is 100% privaat geld, daar hebben de overheid en het parlement helemaal niets over te zeggen."



Zie ook: www.novamedia.nl