Er komt een bureau dat het cultuurmecenaat bij bedrijven en particulieren moet bevorderen. Hiervoor is 1,4 miljoen euro beschikbaar. Dat staat, naast een groot aantal andere voornemens, in de gezamenlijke beleidsbrief over Cultuur en Economie van de staatssecretarissen Van der Laan (Cultuur) en Van Gennip (Economie).
Bij het stimuleren van het cultuurmecenaat heeft Van der Laan specifiek belang. Van Gennip als staatssecretaris van Economische Zaken ook. De werkgelegenheid in de culturele sector bedraagt ruim 240.000 banen, drie procent van de totale werkgelegenheid. De groei van de werkgelegenheid in de culturele sector is bovendien bovengemiddeld. Maar, vinden beide bewindslieden, creativiteit en economie zijn te veel gescheiden werelden en we benutten onze economische kansen echter nog te weinig. Tevens zijn de gesubsidieerde sectoren uit de creatieve bedrijfstakken te eenzijdig afhankelijk van de overheid. Zij hebben te weinig toegang tot privaat geld van mecenassen en sponsoren. Ook ondernemerschap is in de creatieve sector onderontwikkeld.
Palet van beleidsvoornemens
Daarom komen beide bewindslieden met een palet van beleidsvoornemens die cultuur en economie met elkaar moeten verbinden en bevruchten. Het kabinet reserveert daarvoor de komende drie jaar 15,4 miljoen euro, specifiek bedoeld om te investeren in het verbeteren van de relatie tussen het bedrijfsleven en de culturele sector. Het bevorderen van het cultuurmecenaat is een van de speerpunten. Daarvoor wordt 1,4 miljoen euro gereserveerd. Dat moet Cees Boer (voormalig compagnon van het adviesbureau Boer & Croon) veel genoegdoening geven. Hij was vorig jaar de initiator van het debat dat cultuurmecenaat op de politieke en maatschappelijke agenda plaatste. Hij gaf daarover ook een pamflet uit onder de titel
Politiek en overheid