Vandaag bood Terre des Hommes 11.406 handtekeningen aan de Algemene Commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer aan. De Kamerleden moeten druk uitoefenen op minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) om bedrijven hun productieketens te laten controleren op kinderrechtenschendingen en met name op kinderarbeid. Nederlandse bedrijven verkopen producten, zoals shampoo en autolak, waarin mica zit dat gewonnen is door kinderhanden in mijnen in India.
Due diligence
Albert Jaap van Santbrink, directeur bij Terre des Hommes: ‘De vele handtekeningen laten zien dat consumenten geen producten willen waar kinderarbeid aan kleeft.’ Terre des Hommes heeft daarom de minister verzocht een effectief systeem op te zetten om te monitoren of bedrijven hun productieketens voldoende controleren op schendingen van mensenrechten, het zogeheten ‘due diligence’.
Mica is overal
Aanleiding voor de petitie is het onderzoek ‘Beauty and a Beast’ van Terre des Hommes naar kinderarbeid in micamijnen in India. Mica is een mineraal dat zorgt voor een glanzend effect en daarnaast warmtewerend en isolerend is. Door deze drie functionele eigenschappen is het mineraal in allerlei producten terug te vinden: telefoons, cosmetica, verf, broodroosters, autolak. We worden er continu door omringd.
Kinderarbeid in micamijnen
In de staten Jharkhand en Bihar in India zijn naar schatting ruim 20.000 kinderen betrokken bij het werk in de micamijnen. Ze verrichten zware lichamelijke arbeid onder gevaarlijke omstandigheden. Er is een groot instortingsrisico en kinderen ademen continu schadelijk stof in, wat kan leiden tot een dodelijke longziekte (silicosis). Kindarbeiders gaan niet naar school, waardoor er een vicieuze cirkel van uitbuiting is. Kinderen en volwassenen werkzaam in de illegale mijnen krijgen slechts 45 procent betaald van het inkomen dat arbeiders in legale mijnen verdienen.
Nederlandse bedrijven
In het onderzoek zijn acht Nederlandse bedrijven onderzocht die met mica werken. Slechts de helft van de onderzochte bedrijven doet zorgvuldig onderzoek naar de herkomst van de grondstof. Zo onderneemt HEMA geen aantoonbare actie om kinderarbeid in de micaketen te voorkomen en kent kabelfabrikant Draka zelfs niet eens een intern verbod op kinderarbeid. En dat terwijl er in 2014 al signalen waren over de grootschalige inzet van kinderen in de micawinning. Terre des Hommes eist dat betrokken bedrijven vaart maken met het in kaart brengen en stoppen van hun betrokkenheid bij kinderuitbuiting.
Politiek en overheid