Schuldhulp vraagt om een publiek-private aanpak

Schuldhulp vraagt om een publiek-private aanpak
Schuldhulp vraagt om een publiek-private aanpak
14 november 2017
Nieuws | | Organisatienieuws

Bestuurders van private en publieke organisaties hebben de handen ineengeslagen om samen tot oplossingen te komen in de bestrijding van armoede en schulden. Op 25 oktober deelden ze onder leiding van Sadik Harchaoui van Society Impact hun ervaringen met onder andere prinses Laurentien van Oranje, oud-minister Jeroen Dijsselbloem en wethouder Rabin Baldewsingh. Schuldenlab070 organiseerde de bijeenkomst; Maatschappelijke Alliantie Nederland wil de aanpak opschalen en in andere steden toepassen.
 
Bestuurders werden gekoppeld aan mensen die schulden hebben. Zij deelden hun levensverhaal en vertelden wat het betekent om in de schulden te zitten: het afslaan van een verjaardag omdat je geen cadeau kan kopen, kinderen die zonder eten of met te weinig eten naar school gaan. Leven in een uitzichtloze situatie, zonder toekomstperspectief. ‘Ik hoop dat iedereen snapt dat er achter schulden altijd een persoonlijk verhaal zit’, aldus een van de jongeren die een bestuurder meenam in zijn verhaal. Prinses Laurentien van Oranje haalde nadien de ervaringen op. ‘Als je het probleem niet in de ogen hebt aangekeken, dan kan je niet snappen hoe het echt zit’, aldus een van de gasten.
 
Krachten bundelen
Oud-minister Jeroen Dijsselbloem riep in zijn laatste publieke optreden als minister de aanwezigen op de handen ineen te slaan om armoede en schulden te bestrijden. ‘Schulden kunnen iedereen overkomen.’ Hij realiseert zich dat de systemen ingewikkeld zijn: ‘Weten is nog geen doen. Door de complexiteit van systemen is het lastig om je huishoudboekje op orde te houden. Maar dit kan de overheid niet alleen oplossen. Hiervoor moeten we samenwerken met het bedrijfsleven.’ Hij sluit zich aan bij wethouder Rabin Baldewsingh, die ook oproept tot verdere krachtenbundeling. Iets waarmee de gemeente Den Haag in 2016 gestart is met het programma Schuldenlab070.
 
Schuldenlab070
Schuldenlab070 werd in 2016 opgericht. In Den Haag heeft bijna één op de vijf huishoudens te maken met hoge schulden of loopt risico daarop. In Schuldenlab070 werken maatschappelijke partners en de gemeente Den Haag samen om innovatieve oplossingen voor schulden en armoede te ontwikkelen. Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over de initiatieven die onder de vlag van Schuldenlab070 zijn gestart, en hoe we deze verder kunnen brengen, bijvoorbeeld door ze landelijk op te schalen. Hiervoor was breed commitment onder de aanwezigen. De aanpak van schulden en armoede moet echt anders, en hiervoor moet worden samengewerkt.

Sfeerimpressie inspiratiebijeenkomst armoede & schulden