De Nederlandse afdeling van Oxfam Novib heeft ruim zevenhonderd opzeggingen van donateurs ontvangen. Aanleiding is het nieuws dat personeel van de hulporganisatie in Haïti heeft meegedaan aan seksfeesten. Hoewel er geen Nederlandse medewerkers deelnamen aan de orgies, ontving ook de Nederlandse afdeling van Oxfam veel boze en teleurgestelde reacties.
De Britse krant The Times meldde vrijdag dat na de aardbeving in 2010 orgies werden gehouden in woningen die door Oxfam werden betaald. Bij de feesten waren mogelijk ook minderjarige prostituees aanwezig. Dat was voor veel donateurs de aanleiding om hun donaties stop te zetten. Oxfam heeft in totaal meer dan 300.000 donateurs. Zij kregen een bericht van Oxfam met nadere toelichting, waarin directeur Farah Karimi zegt dat zij zich diep schaamt voor het gedrag van de medewerkers die aanwezig waren bij de seksfeesten. ‘Ik ben mij ervan bewust dat uw vertrouwen in ons werk door dit vreselijke nieuws op de proef wordt gesteld’, schrijft zij.
Geen Nederlanders betrokken
Op de locatie in Haïti werkten vooral Britse collega's. Wel werden de projecten na de aardbeving daar deels gefinancierd door de Nederlandse tak.De hulporganisatie heeft vier mensen ontslagen na een intern onderzoek naar de orgies. Drie anderen zijn zelf vertrokken. Onder hen is ook de Belgische chef van de Haïti-missie, Roland van Hauwermeiren. Bij zijn vertrek in 2011 maakte Oxfam alleen bekend dat hij zich schuldig had gemaakt aan wangedrag, zonder in details te treden.
Meer misstanden
De Britse krant The Observer meldt dat Oxfam-medewerkers ook bij een missie in Tsjaad in 2006 prostituees uitnodigden in huizen van de hulporganisatie. Van Hauwermeiren was in die periode chef in het Afrikaanse land. Medewerkers van Oxfam zouden de misstanden bij hem hebben gemeld. Volgens The Observer is een leidinggevende ontslagen vanwege wangedrag, maar de hulporganisatie kon dit niet bevestigen.
De Britse overheid heeft hulporganisaties die in het buitenland actief zijn gewaarschuwd na het nieuws over de seksfeesten in Haïti. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Penny Mordaunt zei dat ze de financiering van organisaties stopt als blijkt dat die niet genoeg actie ondernemen tegen misstanden.
(Bron: NOS)
Ontwikkelings samenwerking