Tal van betrokkenen zijn benaderd door onderzoekers van de OPTA. De dienst zelf doet hierover geen mededelingen. Onderzocht wordt onder meer of en in welke mate het bedrijf donateurs te dure of ongevraagde sms'jes heeft gestuurd.
Misstanden
Cynthia Heijne van OPTA vindt het verweer van de provider van HGDS - KPN - gepubliceerd in een artikel in dagblad BN De Stem "mager". Een woordvoerster van KPN meldde in BN De Stem, dat de kwestie samen met de Bredase "Open(n)u" aanhangig maakte, dat het verzenden van sms'jes is als een postbode die brieven bezorgt. "Dat wil niet zeggen dat je als een dolle postbode sms'jes moet brengen, want het is wel een postbode die geld uit de portemonnee van de consument haalt", aldus de OPTA-woordvoerster. Heijne stelt dat providers geld verdienen aan het verzenden van de berichtjes. "Ze zijn niet altijd even geprikkeld op te trekken tegen dit soort misstanden."
Liselore Stuut van KPN zegt juist alle belang te hebben dat klanten de juiste berichten krijgen. "Anders gaan ze bellen en hebben we er extra werk aan." Stuut werpt op dat wanneer partners misbruik maken van hun macht, ze afgesloten kunnen worden. "Bij dit bedrijf is het een aantal keren misgegaan. We houden het dus nauwlettend in de gaten."
Natuurmonumenten
Natuurmonumenten, een van de gedupeerde goede doelen, heeft volgens BN De Stem vorige week een bezoek gehad van directeur Hank Sweep van HGDS. Daar zou hij volgens de krant laten zien waarom veel van de circa 2.200 mensen die een handtekeningenactie hadden gesteund vier dagen en vervolgens een maand later ongevraagd een sms'je hadden gekregen voor 3 euro per stuk. "Hij zou ons alles laten zien. Ook waar het geld bleef. Maar hij had niets meegebracht", aldus woordvoerder Robert Moens tegenover BN De Stem. "Wij kregen niet het beeld van een man die een probleem wil oplossen", aldus Moens.
VFI
Branchekoepel VFI heeft contact gezocht met de mobiele operators om te horen wat zij (kunnen) doen. Hieruit bleek dat ook door de operators wordt onderzocht wat mis kan zijn gegaan bij HGDS. VFI wacht de resultaten van deze onderzoeken af, vertrouwt er op dat de feiten snel boven tafel komen en dat eventuele schade voor donateurs en goede doelen wordt vergoed, aldus woordvoerder Cecile Cense.