Ook Tweede Kamer uit kritiek op Geefwet

20 oktober 2011
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTERDAM (20 oktober) - Na een aantal kritische noten uit de sector en van fiscalisten, valt nu ook de Tweede Kamer over de Geefwet, zo meldt de Volkskrant. CDA, PvdA en ChristenUnie uitten stevige kritiek aan de wet die schenken aan goede doelen moet stimuleren. "Een raar signaal van het kabinet om enerzijds te korten op subsidies voor culturele instellingen, en anderzijds giften aan die instellingen straks via een belastingmaatregel met bijna tachtig procent te subsidiëren", vindt Pieter Omtzigt (CDA). 


Wel of geen ANBI

Genoemde partijen vinden het onder meer onterecht dat de financiering van de Geefwet ten koste gaat van de Monumentenzorg. Kamerlid Omtzigt voorziet bovendien een drama in de uitvoering van de wet door de Belastingdienst. "Die moet gaan beoordelen of de instelling die een schenking heeft ontvangen een culturele instelling is of niet, want in de Geefwet is daarvoor geen definitie gegeven." Carola Schouten (ChristenUnie) beaamt dit: "Nu al krijgen we telefoontjes van instellingen die een ANBI-status hebben, maar ook culturele activiteiten ontplooien. Zoals een landgoed waar concerten worden gegeven. Zijn de giften voor hen straks ook voor 150 procent aftrekbaar? En wie bepaalt dat? De Belastingdienst? Dat lijkt me niet."


Multiplier voor bedrijven

De PvdA valt over de multiplier. Ed Groot: "Ik stel voor om alleen bedrijven die schenkingen doen aan cultuur, in aanmerking te laten komen voor de multiplier. In plaats van de 25 procent die ze nu mogen aftrekken van de vennootschapsbelasting, wordt het 37,5 procent. Dat is ook hoog, maar het is niet de 78,5 procent die naar individuele gevers gaat.'"