Ontwikkelingshulp

23 juli 2009
Opinie | | Ontwikkelings samenwerking

Weinig ‘echt' nieuws, ook in filantropieland. En daarom komt de Volkskrant maar weer met de jaarlijkse inventarisatie van jaarverslagen van grote goede doelen. Niks aan de hand, concludeert de krant. De crisis was in 2008 nog nauwelijks voelbaar. Als het gaat om bedreigde dieren, zieke kinderen of ontwikkelingshulp, zal de Nederlander blíjven geven, denken de experts.

Het subsidiëren van de IJslandse economie kan ondertussen op weinig instemming rekenen in Nederland. Nu het IJslandse parlement dreigt de lening aan Nederland en Groot-Brittannië weg te stemmen, reageert de gemiddelde Nederlander boos. Wilt u meebetalen aan het op de been houden van het armlastige IJsland? vroeg een poll op de Volkskrant-site. Nee, reageerde 93%. ‘Al die spaarders hebben toch al geholpen? Wat hebben ze met ons geld gedaan?' ‘Niks mee te maken dat dat land omvalt.' ‘Ze moeten maar leren dat het buitenland niet alles oplost.' ‘Afspraak is afspraak.'

Interessant. Want er zijn heel wat ontwikkelingslanden waar Nederland jaar-in jaar-uit flinke bedragen pompt, zonder noemenswaardig ‘leereffect'. IJsland is arm momenteel, maar weet blijkbaar niet de emotie op te roepen van Zaïre, Malawi of Zambia.

‘Eerst maar 's stoppen met de jacht op walvissen,' adviseert een boze Icesave-spaarder op Radio 1. Leuk actie-idee voor Greenpeace/WNF/WSPA!