Onrust en woede na debat cultuurbezuinigingen

30 juni 2011

AMSTELVEEN (30 juni) - In de culturele sector moet 200 miljoen euro worden bezuinigd op een totaalbudget van 900 miljoen. Afgelopen maandag ging de Tweede Kamer akkoord en vervolgens zijn diverse acties gestart, waaronder een groot protest van onder meer de FNV. Er heerst grote woede en onrust.


De kunstsector moet meer voor eigen inkomsten gaan zorgen, zo vindt het kabinet. Tegelijkertijd worden particulieren en bedrijven door diezelfde plannen ontmoedigd te doneren. Volgens Rob Defares, mecenas van het Stedelijk Museum en twee postacademische opleidingen voor jong talent, de Rijksakademie en De Ateliers zorgt het kabinet voor een negatieve sfeer rondom kunst, door termen als ‘subsidie-infuus'. Bovendien betoont het zich een slechte partner-in-zaken door subsidie weg te halen bij kunstinstellingen die bewijzen succes te boeken met het binnenhalen van eigen inkomsten. "Dat maakt donateurs huiverig en boos", zegt Defares in de Volkskrant.


Echte kunst

Hij wordt in zijn visie gesteund door onder meer Ryclef Rienstra van de Van den Ende Foundation, Martijn Sanders van het Holland Festival, Elise Wessels, Annabelle Birnie van de ING en de zakenman en kunstverzamelaar Rob van Schaik. Ryclef Rienstra: "De overheid wil alleen nog topinstituten steunen en laat de rest over aan donateurs en sponsors. Zo van: wij doen de Echte Kunst zoals het Concertgebouw en Het Nationale Ballet en de rest is voor jullie. En dat middensegment doet VVD-Kamerlid Bart de Liefde vervolgens buitengewoon onaangenaam af als 'grauwe middelmaat'. Deze onterechte kwalificatie is niet uitnodigend voor het publiek om te doneren." Martin Sanders is ‘verbijsterd' dat de staatssecretaris Halbe Zijlstra er niet alleen blijk van geeft geen inzicht te hebben in de kunstsector, maar ook niet in het mecenaat, waar hij juist zoveel van verwacht. "Donateurs kunnen en willen geen gebouwen, gezelschappen of een kopieermachine financieren. Dat is wel wat dit kabinet nu vraagt." 


Orkesten

FNV KIEM (de bond voor Kunsten, Informatie, Entertainment en Media) organiseerde een manifestatie op het Malieveld. "Het wordt beeldend kunstenaar nagenoeg onmogelijk gemaakt om werk te verkopen," stelt FNV KIEM bestuurder Caspar De Kiefte. "Er wordt in de sector 40 procent gekort op het budget, de BTW is al verhoogd naar 19 procent en het eerdere ‘vangnet' WWIK wordt afgeschaft. Ten minste drie orkesten zullen worden opgeheven en honderden musici en ondersteuners van de Nederlandse symfonieorkesten zullen hun baan verliezen. Wat in tientallen jaren aan kwaliteit in de klassieke muzieksector is opgebouwd wordt binnen een a twee jaar fors afgebroken."