De aardbeving in Haïti, chemische brand in Moerdijk, treinramp in Amsterdam. Hoe communiceren verschillende hulpdiensten onderling in dit soort noodsituaties? Hoe treden burgers op in een ramp en wat kunnen publieke organisaties daarvan leren? Kees Boersma, Julie Ferguson en Peter Groenwegen van de afdeling Organisatiewetenschappen van de VU Amsterdam gaan het onderzoeken en krijgen daarvoor een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
In crisissituaties moeten verschillende organisaties acuut hulp verlenen en met elkaar samenwerken. Bestuurders moeten snel beslissingen nemen en burgers willen ter plekke of via social media hun steentje bijdragen. Hoe kunnen al deze partijen hun informatie, kennis en expertise zo optimaal mogelijk met en op elkaar afstemmen? Deze vraag staat centraal in het onderzoeksproject getiteld Continuation, Coordination and Cooperation of Disaster and Humanitarian Response: A Netcentric C3 Approach to Emergency Management and Citizen Participation.
Het project richt zich zowel op de samenwerking tussen hulpdiensten onderling als de communicatie tussen diensten en bestuurders. Ook wordt er gekeken naar de hulp en activiteiten van burgervrijwilligers en de rol die social media daarbij speelt.
NWO Smart Governance
De subsidie van het Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) valt onder het Call for Partnerschip Development programma dat zich richt op het ontwikkelen van samenwerkingsverbanden met private, publieke en maatschappelijke organisaties. Het is onderdeel van het NWO Smart Govenance programma. Met deze subsidie zal het onderzoeksteam het project verder ontwikkelen in samenwerking met partners uit het veld, zoals veiligheidsregio’s, het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid en de Universiteit van Tilburg.
Wetenschap & Onderzoek