Onderzoek PWC:

7 oktober 2009
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTELVEEN (7 oktober) - Het onderzoek naar de impact van de crisis op charitatieve fondsen dat PWC gisteren naar aanleiding van de Transparant Prijs naar buiten bracht, leverde behalve voorspelbare resultaten ook iets opmerkelijks op: bestuurders van goede doelen en vermogensfondsen verwachten vooral problemen bij...de collega's.


De belangrijkste bevinding uit het door Motivaction uitgevoerde PWC-onderzoek onder 100 directeuren van goede doelen en vermogensfondsen (met een 50-50-verdeling) is dat driekwart van de bestuurders bij verwachte dalende inkomsten toch hun bestedingen minimaal op peil willen houden, en soms zelfs verhogen. Dat betekent dat veel organisaties een beroep gaan doen op hun reserves of incidentele meevallers, en in bijna alle gevallen stevig gaan snijden in de kosten.

 


Investeren

 


Volgens Martin Bauman, voorzitter van de sectorgroep maatschappelijke organisaties van PWC, is het goed dat charitatieve organisaties hun doelbestedingen op peil houden of zelfs intensiveren: "Juist in tijden van crisis ontstaat een grotere behoefte aan het werk dat de charitatieve organisaties doen. Door blijven gaan met besteden, is investeren in de toekomst, en een teken van ondernemerschap in de sector."

 


Ondernemerschap dat volgens Bauman best gewaardeerd zou mogen worden: "Goede doelen die meer willen investeren in fondsenwerving, daarvoor zou het CBF in deze uitzonderlijke crisis misschien wel even een oogje kunnen dichtknijpen door het 25%-kostenplafond van werving tijdelijk tot, zeg, 30% te verhogen. Daarbij dient gezegd te worden dat de crisis wel vraagt om creatievere methodes om fondsen te werven, minder zendergericht."

 


Scenarioplanning

 


Opvallend is dat veel fondsenwervers (40%) en vermogensfondsen (30%) denken dat vooral collega-organisaties het komende jaar in de problemen komen vanwege de crisis. Bijna de helft van de fondsenwervers heeft inmiddels een scenarioplanning opgesteld waarin de mogelijke gevolgen van de crisis is uitgewerkt.

 


Conservatievere beleggers

 


Fondsenwervers met beleggingen zijn positief over het rendement daarop, maar behoudender dan vermogensfondsen als het gaat om de hoogte van het rendement. Uit de jaarverslagen van de deelnemers van de Transparant Prijs blijkt dat fondsenwervers in 2008 1% en de vermogensfondsen 11% verloren hebben op hun beleggingen. "Daarmee lijken fondsenwervers conservatievere beleggers dan vermogensfondsen", aldus het PWC-rapport. En dat is geen opzienbarende conclusie, gezien de aard van de organisaties. Goede doelen werken (grotendeels) met publieks- of overheidsgeld, terwijl vermogensfondsen met eigen kapitaal - zonder meekijkende donateurs - over een bredere beleggingshorizon werkzaam zijn met een andere risicoprofiel.

 


Bauman noemde het opmerkelijk dat over de impact van de crisis in de jaarverslagen van 2008 zeer beperkt wordt bericht, met uitzondering van enkele vermogensfondsen: "Ik maak me daar eerlijk  gezegd wel zorgen over. Dit lijkt een beetje de stilte voor de storm. In de jaarverslagen 2009  zullen we het merken."

 


Geen aanpassing risicoprofiel

 


Een meerderheid van de charitatieve organisaties heeft zijn beleggingsbeleid of risicoprofiel niet aangepast vanwege de crisis. Wel heeft een derde van de vermogensfondsen en een kwart van de fondsenwervers de asset mix aangepast. Slechts 20% heeft de rendementsdoelstellingen aangepast. En maar een enkel fonds heeft de crisis aangegrepen om het beleid voor duurzaam beleggen aan te passen.

 


Meer subsidies?

 


Opvallend onderzoeksresultaat: bijna de helft van de charitatieve organisaties verwacht dat inkomsten uit subsidies zullen toenemen. Met name internationale hulporganisaties verwachten dit. "Dat is opmerkelijk", aldus Bauman: "Iedereen weet dat de overheid aan de vooravond van een enorme bezuiningsoperatie staat. Het getal minus 20% circuleert. Als je weet dat ontwikkelingshulp is gerelateerd aan ons BNP, dan snap ik niet helemaal goed waarop de goede doelen hun verwachting baseren."

 


Inhuurkrachten het haasje

 


Ongeveer een eenvijfde van de ondervraagde charitatieve organisaties is voornemens te bezuinigen en bijna driekwart continueert het huidige kostenniveau. De organisaties die personeel hebben en gaan bezuinigen doen dat vooral op tijdelijke inhuurkrachten. Bauman tot slot: "Blijf investeren, is ons devies. De kosten gaan immers voor de baat uit."

 


Lees de onderzoeksbevindingen van dit PWC-onderzoek: klik hier.

 


Lees het verslag van de uitreiking Transparant Prijs 2009: klik hier.