Wat is de voorgeschiedenis van dit product?
Hartman: "We zijn met NOTS al langer met microkrediet bezig. Vorig jaar kwamen we tijdens een gesprek met een groepje beleggers te spreken over het probleem hoe je microkrediet kunt financieren. Een beleggingsfonds ligt dan voor de hand. Een paar beleggers gaven aan dat ze de rente niet hoefden te ontvangen. Daarmee was het idee voor obligaties geboren. We zijn vervolgens een jaar mee bezig geweest om dit te realiseren. Vier loketten van de belastingdienst moesten we af: het ANBI-team in Den Bosch, de sociaal ethische eenheid in Amsterdam, de afdeling inkomstenbelasting in Utrecht, en uiteindelijk zijn we ook bij de directie Belastingdienst in Den Haag geweest. Met als gevolg dat een uitvoeringsbesluit is aangepast. Uit onze tocht is dus ook een stukje jurisprudentie voortgekomen."
Microkrediet is als fenomeen al aardig ingeburgerd. Wat voegen jullie hier aan toe?
Hartman: "Ons product is in meerdere opzichten uniek. Ten eerste omdat we drie fiscale regelingen in één product combineren, waardoor de beleggers en spaarders een vast en zeker rendement genieten, doordat minder belasting wordt betaald in box 1 en 3. Met een belegging van €10.000 kunnen jaarlijks circa 50 startende ondernemers en hun gezinnen vanuit armoede op weg worden geholpen naar een zelfredzaam bestaan. Uniek is ook dat we als goede doelen stichting de obligaties zelf mogen uitgeven. De Stichting NOTS Investments is door de Nederlandsche Bank als bank gekwalificeerd. Defacto hebben we hiermee de maatschappelijke onderneming gecreëerd die het kabinet wil gaan invoeren. Deze structuur zou ook interessant kunnen zijn voor andere goede doelen organisaties."
Je hoopt dat van de NOTS Microkrediet Obligaties een voorbeeldwerking uitgaat?
Hartman: "Inderdaad. Zo laten we het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking zien dat het veel effectiever kan zijn om beleggers en investeerders fiscale faciliteiten te bieden dan zelf direct te investeren. Onze inschatting is dat het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking ongeveer 40% kan besparen terwijl de investering in ontwikkelingslanden gelijk blijft."
Er zijn ongetwijfeld targets gesteld. Hoeveel hopen jullie op te halen?
Hartman: "We vissen in een andere vijver dan andere goede doelen, namelijk die van spaar- en beleggingsgeld. Onze ambitie is om dit jaar 25 miljoen euro op te halen. Daarvoor is het wel nodig dat een of meerdere banken het product gaat promoten. We zijn hierover op het moment in gesprek met twee grote banken."
Dit is weer een nieuw initiatief, na het alternatieve keurmerk en de Nationale Goede Doelen Test. Waar komt die zucht om te willen pionieren toch vandaan?
Hartman: "Het geeft voldoening om tegen de stroom in iets te bereiken. Neem de Nationale Goede Doelen Test. Er wordt tegen je gezegd: dat gaat je toch niet lukken. Ondertussen hebben we toch iets neergezet. Tegen de gevestigde orde aantrappen vind ik ook leuk. Je moet wel een doorzetter zijn. Ertegen kunnen dat het zo nu en dan tegenzit. Maar als het dan lukt, is het ook fantastisch."
Zie voor meer informatie: www.nots.nl