Lijst blijft zeer divers
De DDB100 blijft maar borrelen, bruisen en ook licht schuren. Traditiegetrouw komen er elk jaar veel nieuwelingen deze lijst binnenschuiven vanuit allerlei windrichtingen in ‘Het Land van Goed Doen’: social entrepreneurs, ex-bankiers, ‘hopeloze millennials’ & Generatie Y’ers, politici, oud geld, nieuw geld, fusion-financials, wetenschappers, systeemdenkers en aanstekelijke paradijsvogels. Zij mengen zich met de autochtonen van goede doelen, vermogensfondsen en koepels en maken Het Land van Goed Doen kleurrijker dan ooit. Het is de verwachting dat deze trend ook dit jaar weer flink zal doorzetten.
De longlist
De jury van de DDB100 2021-2022 wordt gevormd door DDB-hoofdredacteur Marjolein van Asdonck en de niet meer verkiesbare oud-winnaars Adriana Esmeijer, Tom Oostrom en Michael Rutgers. Zij zijn verantwoordelijk voor samenstelling van zowel de longlist (de bruto kandidatenlijst) als de definitieve ranglijst. De jury opereert zonder last van ruggespraak. De longlist van de jury wordt mede samengesteld met nominaties van DDB-Experts en van lezers. Die laatste worden ingediend via het online stemformulier onderaan dit artikel. De nominaties van de lezers hebben de status van een raadgevend referendum. Alleen (zeer beknopt) beargumenteerde nominaties worden opgenomen in de longlist: de jury weegt alle aanbevelingen mee.
Wie zijn uitgesloten van deelname?
Niet in aanmerking voor deelname aan de DDB100 komen:
> alle vaste medewerkers van DDB-uitgever Walburg Pers
>voorgaande winnaar en de juryleden
De ranglijst
De jury beoordeelt in tweede instantie de longlist en gebruikt hiervoor onder andere de volgende drie wegingsfactoren als leidraad:
Wegingsfactor 1: gerichtheid op maatschappelijke impact
Wegingsfactor 2: innovativiteit
Wegingsfactor 3: open source-mentaliteit: de bereidheid om kennis met anderen te delen
Ex aequo-posities in de ranglijst zijn mogelijk.
De argumentatie voor de winnaar wordt vastgelegd in een juryrapport. De winnaar valt een oorkonde en eeuwige roem ten deel vanaf de bekendmaking op het congres Civil Power op donderdag 17 november 2021. Er is aan de DDB100 geen geldprijs verbonden (tenzij zich een eerbare sponsor meldt). Over de uitslag is geen correspondentie mogelijk.
Wat de ranglijst niet is:
De DDB100 is nadrukkelijk géén lijst met ‘grootste filantropen’. De lijst is bedoeld om die mensen in beeld te brengen die op de een of andere wijze maatschappelijke impact hebben gerealiseerd met geld (van zichzelf of van anderen), tijd of ideeën en daardoor een voorbeeldfunctie vervullen voor anderen die met private initiatieven of door bestuurlijke invloed een bijdrage leveren aan het algemeen nut.
Spelregels online stemmen
1.Als u kandidaten voordraagt, geef dan ook een (zeer beknopte) motivatie. Zonder motivatie worden nominaties niet geaccepteerd.
2.Er is geen limiet: u mag een onbeperkt aantal kandidaten nomineren, maar u kunt een kandidaat niet meer dan 1x nomineren: meerdere nominaties voor een en dezelfde persoon vanuit 1 IP-adres worden gedetecteerd en ongeldig verklaard.
3.Het is toegestaan uzelf 1x te nomineren (zie 2.)
►Lees over de bekendmaking van Michael Rutgers, directeur Longfonds, als de huidige nummer 1 van de DDB100: klik hier
►Lees het uitgebreide interview met Michael Rutgers: klik hier
Live de bekendmaking van de nieuwe ranglijst DDB100 meemaken? Kom naar Civil Power 2021 in november a.s. Volg onze berichten over locatie, programma en aanmelding.
Stemformulier DDB100 2021-2022
Vul hieronder in wie u nomineert en waarom. Zonder motivatie telt uw stem niet mee.