De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede is een krachtige aanmoediging om het vredesakkoord in Colombia te doen slagen en de verdeeldheid in Colombia hierover te overwinnen. Voor president Santos is dit een welkome steun in de rug, vindt PAX.
‘De uitslag van het referendum in Colombia over het vredesakkoord tussen de FARC en de regering was zeker geen pleidooi voor minder vrede en gerechtigheid, maar juist voor meer vrede en gerechtigheid.’ Dat zegt Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX. ‘De Nobelvredesprijs schept een morele verplichting voor alle partijen om dat ook waar te maken. De slachtoffers van geweld en landonteigening, waaraan alle partijen in Colombia zich hebben schuldig gemaakt, hebben recht op vrede, verzoening en genoegdoening. De toekenning van de vredesprijs vormt ook een onderstreping van het belang van onderhandelingen. Het kan dus gezien worden als erkenning van beide kanten van de onderhandelingstafel.’
PAX werkt al vele jaren in Colombia aan het vredesproces. De laatste tijd richt de organisatie zich vooral op schendingen van mensenrechten die te maken met hebben met conflict delfstoffen zoals steenkolen. Een animatiefilm laat zien hoe ook wij in Nederland mede verantwoordelijk zijn voor de zogeheten bloedkolen.
Jan Gruiters sprak op Radio 4 voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede met De Ochtend Van 4.
Organisatienieuws