‘Talentontwikkeling bij goede doelen zelf staat nog niet hoog op de agenda. Directiefuncties bij goede doelen zijn vooral gewild bij professionals uit het bedrijfsleven. Zij zijn bereid om fors salaris in te leveren voor een maatschappelijk betekenisvolle loopbaan en laten zich hierbij niet afschrikken door het gedeukte imago van de sector.’ Deze en andere conclusies blijken uit een interview dat Filanthropium Journaal had met Bob de Groot, consultant van executive search bureau Ebbinge. De Groot is al meer dan vijftien jaar Ebbinge’s specialist op het gebied van NGO’s en maatschappelijke organisaties.
De instroom van hooggekwalificeerde professionals van buitenaf is volgens De Groot verklaarbaar door verschillende factoren. Niet alleen zijn ‘transfers’ op directieniveau binnen de goede doelenwereld ongebruikelijk uit oogpunt van geloofwaardige betrokkenheid bij de doelstelling, maar ook wordt er gemiddeld nog weinig aandacht besteed aan de opleiding van eigen bestuurstalent. Daarnaast zijn for profits volgens De Groot meer met MVO bezig en raken werknemers raken geïnspireerd: ‘Het heeft ook een conjuncturele component. Ook bij de grote multinationals heb je geen ‘baan voor het leven’ meer. De tijdgeest is anders.’
Carroussel old boys verdwijnt
Ook aan de opdrachtgeverskant – de Raden van Toezicht – ziet De Groot veranderingen. ‘Binnen besturen wordt meer gekeken naar de samenstelling; naar aanvullende competenties en diversiteit. Rondom governance zijn daarbij de laatste jaren de eisen dusdanig aangescherpt dat je daarin niet meer kunt freewheelen: je hebt tegenwoordig een serieuze rol en een serieuze aansprakelijkheid. De carrousel van old boys zie ik de laatste jaren dus eigenlijk niet meer. Er komt meer ruimte voor een nieuwe generatie, jongere bestuurders, die echt iets aan de organisatie toevoegen’, aldus De Groot.
Voor het volledige interview: klik hier.
Governance & Finance