Nieuw boek: Resultaatgericht inkopen in het sociale domein

Nieuw boek: Resultaatgericht inkopen in het sociale domein
Nieuw boek: Resultaatgericht inkopen in het sociale domein
18 april 2016
Nieuws | | (Social) Impact

Bij Lenthe verscheen vorige week het eerste deel uit een nieuwe reeks: Resultaatgericht inkopen in het sociale domein. Dit boekje maakt deel uit van de Tientjesreeks, boekjes op zakformaat voor slechts tien euro. In dit eerste deel laten DDB Expert Peter Scholten en Niels Springeling zien dat sturen op resultaat in de gemeente niet zo moeilijk is als het lijkt.
 
Gemeenten voeren sinds 1 januari 2015 een groot deel van de wetgeving in het sociale domein uit. Dat betekent in de praktijk vaak een veelheid aan contracten met zorgaanbieders en een grote diversiteit aan inkoopmethoden. Er zijn gemeenten met rond de honderd contracten met dienstverleners. Alleen al het afsluiten, opvolgen en evalueren van deze contracten vraagt een enorme capaciteit van een gemeente. Bovendien bieden al die constructies en contractvormen geen uitzicht op resultaat, terwijl het daar toch om gaat.
 
Afstemming en samenwerking
In dit boekje krijgen gemeenten handvatten om juist dat te doen: sturen op resultaat. En dat is volgens auteurs Peter Scholten (Scholten & Partners) en Niels Springeling (PSI Inkoop) niet zo moeilijk als het lijkt. Volgens Scholten en Springeling zit het probleem van het meten van resultaten eerder bij de afstemming en samenwerking tussen de organisaties die diensten verlenen en niet bij het stellen van doelen voor of met de cliënt. Het meetbaar maken van doelen is dan ook niet het probleem, maar het organiseren van de dienstverlening. Cases en vele voorbeelden laten in dit nieuwe boekje zien dat door het sturen op resultaten bij gemeenten veel winst is te behalen.
 
Resultaatgericht inkopen in het sociale domein in het eerste deel in de nieuwe Tientjesreeks van social enterprise Lenthe: compacte 'how to-boekjes' op zakformaat voor slechts tien euro per stuk. Klik hier om het boekje te bestellen.