Niet alleen de boot, maar ook de vloot

Het gaat niet alleen om de poppetjes zelf, maar ook om wat ze samen vertegenwoordigen.
Het gaat niet alleen om de poppetjes zelf, maar ook om wat ze samen vertegenwoordigen.
5 oktober 2017
Opinie | | De Dikke Blauwe

De uitverkiezing van Laurentien van Oranje als grootste influential in Het Land van Goed Doen door ondergetekenden zal ongetwijfeld tot discussie leiden. En u raadt het al: dat vinden wij helemaal niet erg.  Sterker nog de jaarlijkse ranglijs DDB 100 is ervoor in het leven geroepen. We gaan hier niet alle klassieke bezwaren tegen ranglijsten opnieuw oplepelen: we horen ze elk jaar weer voorbijkomen. Nee, het is geen rocket science, maar dat zijn de Oscars, Emmy’s en PC Hooftprijs ook niet. Het gaat erom wat de lijst als geheel wil uitdrukken en welke tekenen des tijds er wel of niet in verwerkt zijn.
 
Daarmee wijken we geen millimeter voor onze nummer één-keuze. In het volledige juryrapport dat u kunt lezen in onze nieuwe jaargids De Dikke Blauwe4 motiveren we die uitgebreid. En we pareren vast de onvermijdelijke inkopper dat we louter uit effectbejag nu zelfs het Koninklijk Huis niet meer schuwen. Denkt u nu echt dat Laurentien van Oranje niet al eerder heeft gehoord dat haar prinsesselijke status een passepartout is voor aandoenlijk, maar volkomen zinloos gefröbel met kinderen?
 
Het kenmerk van echte systeemveranderaars is dat ze nieuwe denkbeelden en werkwijzen propageren die de meerderheid aanvankelijk helemaal niet ziet zitten: niet realistisch, belachelijk, naïef, onbewezen… Toch vasthouden aan de ideeën die je een berg van scepsis moet oprollen, vraagt paradoxaal om een combinatie van vasthoudendheid en het vermogen om zekerheden juist los te laten. En dat laatste, en misschien wel allermoeilijkste, is wat Van Oranje juist propageert. Wie weg wil varen, moet zijn ankers losgooien. Innovatie is zelden een lineair proces. Succes is nooit gegarandeerd. Hoon ligt om de hoek.
 
Met Laurentien van Oranje eren we alle mensen die in Het Land van Goed Doen die deze wereld proberen te verbeteren op een manier die duurzaam is en die erop uit is om ‘filantropie’ juist overbodig te maken. Wie oprecht inclusief denkt en handelt, probeert kloven te overbruggen, niet ze te verbreden en zo van het eigen ‘goed doen’ een perpetuum mobile van een bevoorrechte klasse te maken.
 
Met Laurentien van Oranje eert de DDB100 2017-2018 niet alleen de boot, maar ook de vloot van dwarsdenkers en -doeners.