Het Instituut Fondsenwerving moet volgens de fusiepartners een platform voor fondsenwerving in Nederland worden. Fondsenwervers, fondsenwervende instellingen en dienstverleners kunnen elkaar ontmoeten en kennis, ervaring uitwisselen. Het Instituut Fondsenwerving wil producten en diensten leveren "waarmee de fondsenwerving in Nederland en meer in het bijzonder van haar leden wordt ondersteund, bevorderd en versterkt".
Verdere professionalisering
Peter Helmer (voorzitter ISF): "Met het oprichten van het Instituut Fondsenwerving streven we naar een verdere professionalisering van het vakgebied. We willen hier-mee fondsenwerving, fondsenwervende instellingen en fondsenwervers op een ho-ger plan brengen. Het Instituut Fondsenwerving zal een toonaangevende speler zijn door de markt te verkennen en onderwerpen en thema's te agenderen."
Weg naar de fusie
Eind 2008 werd een werkgroep ingesteld die de mogelijkheden tot samenwerking of fusie tussen ISF en NGF onderzocht. In vervolg daarop werd in het najaar van 2009 een adviescommissie ingesteld onder leiding van Martin Bauman (PwC). De commissie Bauman ontwikkelde een statutaire structuur van een nieuwe, gezamenlijke organisatie, waarbij de verworvenheden, culturele eigenheden en be-langen van zowel ISF als NGF gewaarborgd kunnen blijven.
Structuur Instituut Fondsenwerving
ISF en NGF zullen als rechtspersonen formeel blijven bestaan, maar krijgen wel een gezamenlijk bestuur, een gezamenlijke naam en een gezamenlijke aansturing, binnen één nieuwe organisatie.
De nieuwe statutaire structuur omvat enerzijds een vereniging (huidige NGF) waarin de leden van NGF en de participanten van ISF zijn gebundeld. Die vereniging zal het platform voor de leden zijn en zorgt met name voor de interne binding, communicatie en de belangenbehartiging en het overleg binnen de sector.
Anderzijds omvat het model een stichting (huidige ISF) die nauw met het Instituut voor Fondsenwerving is verbonden. Die stichting fungeert als uitvoeringsorganisa-tie.
Nieuw bestuur
22 (voorzitter NGF): "De huidige besturen van NGF en ISF hebben besloten om voltallig af treden op het moment dat de fusie een feit is. Op die manier ontstaat er ruimte voor nieuw talent en wordt een eventuele bloedgroepenstrijd voorkomen. Het is mogelijk dat sommige van de huidige bestuursleden zich beschikbaar zullen stellen voor het nieuwe bestuur, al wordt er toch vooral gehoopt op veel vernieuwing. De huidige voorzitters van NGF en ISF zullen zich niet verkiesbaar stellen. Dit betekent dus dat de nieuwe fusieclub in ieder geval een nieuwe roerganger zal krijgen."
Samenstellen Ledenraad
Op dit moment is de zoektocht gestart naar personen die zich verkiesbaar willen stellen voor de nieuwe Ledenraad van het Instituut Fondsenwerving. In deze Leden-raad zijn alle verschillende soorten leden en sectoren vertegenwoordigt. Het bestuur van Instituut Fondsenwerving zal worden gekozen door de Ledenraad.