Hoeveel vertrouwen hebben mensen momenteel eigenlijk in instanties als de kerk, de overheid, kleine en grote goede doelen, banken en bedrijven? En is dat beeld de laatste jaren veranderd? De onderzoekers van het Nederlands Donateurspanel (NDP) hebben het gemeten en daarbij ook gekeken naar het verschil in vertrouwen tussen verschillende leeftijdsgroepen. Ook interessant: wie vinden mensen de aangewezen partijen om grote maatschappelijke en wereldproblemen aan te pakken?
Het vertrouwen in kleine, lokale goede doelen, de CBF-Erkenning voor goededoelenorganisaties, landelijke goede doelen en kerken in was in de jaren 2014, 2015 en 2016 hoger dan nu. Ze werden ruim voldoende tot veel vertrouwd ten opzichte van andere instanties. In 2019 is er volgens het NDP een daling te zien van de percentages bij deze vier instanties, deze liggen significant lager dan in de voorgaande metingen. Wel worden kleine, lokale organisaties in 2019 – net als voorgaande jaren – het meest vertrouwd onder de genoemde instanties. Het vertrouwen in de media, overheid, banken en verzekeringsmaatschappijen is dit jaar juist toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren.
Overheid is aan zet
Ook werd gevraagd welke partij het meest geschikt is om de grote problemen van deze wereld aan te pakken, zoals armoede, klimaatverandering en discriminatie. Is dat de overheid, zijn dat bedrijven of goede doelen of burgers?
De onderzoekers legden het panel zeven grote wereldproblemen voor en vroegen hen aan te geven welke partij het meest geschikt is om elk probleem aan te pakken. De respondenten vinden de overheid het meest geschikt voor het aanpakken van conflicten/oorlogen (82 procent), armoede (77 procent) en ongeneeslijke ziekten (47 procent).
Grote bedrijven krijgen nergens de meerderheid, dus volgens het panel zijn zij voor deze wereldproblemen niet de eerstaangewezen partij om deze op te lossen. Wel vindt een deel van het panel dat grote bedrijven aan de slag moeten bij het aanpakken van klimaatverandering (32 procent) en ongeneeslijke ziekten (20 procent).
Goede doelen en burgers
Net als grote bedrijven krijgen goede doelen nergens de meerderheid van de stemmen. Goede doelen zijn nergens als eerste partij aan zet om deze wereldproblemen op te lossen, maar een deel van het panel vindt wel dat goede doelen aan de slag moeten bij het aanpakken van dierenleed (21 procent) en ongeneeslijke ziekten (17 procent). Tot slot zijn volgens het panel burgers het meest geschikt om eenzaamheid (72 procent), ongelijkheid/ discriminatie (53 procent) en dierenleed (42 procent) aan te pakken.
Meer weten? Klik hier voor het volledige rapport.
Wetenschap & Onderzoek