Natuurlijke hulpbron

7 maart 2007
Nieuws | | Vrijwilligers

Vrijwillige inzet als natuurlijke hulpbron. Dat is de vergelijking die wordt gemaakt bij de Panoramadag van 15 maart a.s. georganiseerd door Movisie en de Erasmus Universiteit. Bij vele organisaties worden vrijwilligers ingezet. Maar wat als je een te groot beroep op hen doet? Gaan we wel goed met vrijwilligers om? Is er sprake van vrijwilligersschaarste? Dat zijn de thema's die worden behandeld op deze dag. Hoogleraar Lucas Meijs zal tevens zijn laatste onderzoek presenteren. Al vast een kort voorproefje.


Op de Panoramadag zal een blik worden geworpen op de toekomstige inzet van vrijwilligers. Hoe ontwikkelt deze hulpbron zich voor de komende decennia? Het nieuwe kabinet belooft een maatschappelijke stage voor jongeren. Per 1 januari 2007 is de Wet op Maatschappelijke ondersteuning (WMO) ingevoerd. Afgelopen jaar is een initiatief als de ‘Make a Difference Day' (MADD) uitgegroeid tot een groot succes. Wat voor invloed gaan dergelijke initiatieven hebben op vrijwilligers? Waar moet ook onze sector rekening mee houden?

 


Onderzoek Prof. Dr. Lucas Meijs

Samen met Marijke Kuperus, manager organisatieadvies van Movisie, zal Lucas Meijs zijn nieuwe onderzoek over vrijwilligerswerk presenteren. Als je vrijwilligerswerk als natuurlijke hulpbron ziet, zijn er volgens Meijs en Kuperus een aantal belangrijke hoofdvragen te stellen. Is er sprake van verspilling? Hoe kun je de hulpbron laten groeien? Moeten we vrijwilligers op de traditionele manier vragen? Hoe kunnen we hen anders bereiken?

Met de op de vrijwilligersmarkt verschijndende baby-boom generatie en de maatschappelijke stage in het vooruitzicht zijn dit zeer actuele vragen, juist voor Goede Doelen.

 


In het onderzoek worden een aantal punten belicht. Het begrip weerstand bijvoorbeeld, zowel bij vrijwilligers als bij organisaties. Maar ook kwantiteit en vervangbaarheid van vrijwilligers. Het begrip substitutie komt eveneens aan bod. Dus: de economische vervangbaarheid van vrijwilligers. Tot slot komt de inrichting van een organisatie met vrijwilligers duidelijk naar voren. Hierbij valt te denken aan de arbeidskeuzemogelijkheden van vrijwilligers, de tijdsduur van inzetbaarheid en de balans in een organisatie met veel vrijwilligers.

 


FM vraagt uw input

Vrijwilligerswerk staat mede door de nieuwe kabinetsplannen sterk in de belangstelling. Ook op het komende NOV congres op 26 april, zal het over de ‘Verzakelijking van het vrijwilligerswerk' gaan. Hierbij komt de verschuiving van vrijwilligerswerk als intrinsieke waarde naar het economisch belang van het werk centraal te staan. SER-voorzitter Alexander Rinnooy-Kan verricht op het congres de aftrap.

In de komende maanden zal het nieuwe kabinet haar beleid over onder andere maatschappelijke stages gaan formuleren. Het NOV heeft haar eerste kritische reacties al gegeven, maar aan de kant van de Goede Doelen is het nog steeds verdacht rustig. FM zal daarom in de komende periode meer aandacht gaan schenken aan vrijwilligerswerk. In FM#10 zal Lucas Meijs zijn onderzoek nader toelichten. Ook in de weken daarna zal FM herhaaldelijk aandacht aan vrijwilligerswerk besteden. Feedback uit de sector is daarbij welkom. Met het vrijwilligersbeleid van het kabinet in aanbouw, is dit het moment om input te leveren.