MVO en milieu langs de meetlat: GroenLinks wint

MVO en milieu langs de meetlat: GroenLinks wint
MVO en milieu langs de meetlat: GroenLinks wint
29 augustus 2012
Nieuws | | Organisatienieuws

Met 12 september in aantocht, worden ook de verkiezingsmeetlatten weer uit de kast gehaald. Zo onderzocht het MVO Platform hoe belangrijk de politieke partijen maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) vinden. Natuur & Milieu en Milieudefensie onderzochten welke invloed de verkiezingsprogramma’s hebben op het milieu. In beide gevallen is Groen Links de absolute winnaar en komen de PVV en VVD er niet goed vanaf.

In de MVO Meter komt GroenLinks als beste uit de bus. De partij behaalde 23 van de maximaal 24 te vergeven punten. De tweede en derde plek worden ingenomen door de ChristenUnie (21 punten) en de Partij van de Arbeid (20 punten). De VVD en PVV wisten geen punten te behalen. Verantwoord ondernemen is een thema dat een ruime meerderheid van de partijen ergens noemt en nastrevenswaardig vindt. Alleen VVD, PVV en SGP maken er geen expliciete melding van.

“Overheid moet verder gaan”
“De Nederlandse regering heeft de afgelopen jaren sterk de nadruk gelegd op het vrijwillige karakter van MVO en op de rol van facilitator”, vindt het MVO Platform. “Dit werkt tot op zekere hoogte, vooral bij bedrijven die al gemotiveerd zijn en de meerwaarde van MVO inzien. De overheid moet verder gaan en veel duidelijker aangeven wat minimaal van bedrijven mag worden verwacht. Zo nodig moeten bedrijven ook aansprakelijk worden gesteld voor betrokkenheid bij misstanden.”

Duurzame energie
“Als politieke partijen uitvoeren wat ze in hun verkiezingsprogramma's beloven, dan is in veel gevallen het milieu daarbij gebaat”, vindt Stichting Natuur & Milieu. “Wat betreft duurzame energie scoren PvdA en GroenLinks het beste; CDA en PVV scoren hier het slechtste.” Natuur & Milieu reageert hiermee op de doorrekening van de verkiezingsprogramma's door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Toename files
Natuur & Milieu noemt het opvallend dat de plannen van VVD, CDA en PVV leiden tot een toename van de files, terwijl ze het meest investeren in nieuwe wegen. “De andere partijen scoren beter doordat zij uitgaan van een kilometerheffing en/of belasting van de woon-werkvergoeding”, aldus de milieuorganisatie.

“Kilometerheffing nodig”
Milieudefensie wijst erop dat de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's duidelijk uitwijzen dat het invoeren van kilometerheffing nodig is om de filedruk te verlagen. “De doorrekeningen laten zien dat je files niet oplost met meer wegen maar met minder auto's”, aldus Milieudefensie. “De keuze van de VVD voor steeds maar meer asfalt voldoet niet en brengt wél schade toe aan natuur en milieu. Met een kilometerheffing gaat een goed milieubeleid hand in hand met bereikbaarheid.”