Monuta Helpt is de nieuwe naam van het Monuta Charity Fund (MCF). De stichting van uitvaartorganisatie Monuta steunt lokale initiatieven rondom afscheid, uitvaart en rouwverwerking; financieel in de vorm van donaties, maar ook via praktische hulp. De naamswijziging markeert de overstap naar een breder thema: ook lokale initiatieven in de periode vlak vóór het afscheid neemt Monuta Helpt nu in ogenschouw.
Monuta Helpt werd opgericht in 1999 om een ondersteunende rol spelen in de laatste levensfase van mensen door financiële hulp te bieden. Inmiddels wordt ook praktische hulp geboden: alle Monuta-medewerkers verlaten eens per jaar hun eigen werkplek om bijvoorbeeld een kamer in een hospice op te knappen of een volledig verwilderde tuin in een verpleegtehuis weer op orde te brengen.
Financiële steun
Initiatieven kunnen om financiële steun verzoeken bij het fonds. ‘Het bestuur beoordeelt de ingediende aanvragen en kent bedragen toe aan de initiatieven die voldoen aan de voorwaarden. Het Monuta Helpt-event wordt georganiseerd om iedereen die zich inzet voor deze initiatieven te bedanken en geeft potentiële aanvragers een beeld van wat Monuta Helpt voor hen kan betekenen. Daarnaast is dit event een plek om aanvragers met elkaar in contact te brengen,’ aldus Monuta.
Jaarlijks Monuta Helpt-event
Dit jaar vindt het Monuta Helpt-event plaats op 9 november, vanaf 16.00 uur in Mereveld, Utrecht. Onder leiding van bestuursvoorzitter Anita Witzier wordt hier bekend wie de Aanvrager van het Jaar is geworden. Uit alle ingediende aanvragen van het afgelopen jaar zijn daarvoor drie initiatieven genomineerd. Het aanwezige publiek bepaalt uiteindelijk de winnaar door te stemmen. De winnaar krijgt tweeduizend euro bovenop het reeds gedoneerde bedrag. Ook maakt Monuta Helpt op deze avond de Ambassadeur van het Jaar bekend: een Monuta-medewerker of -intermediair die een initiatiefaanvraag heeft begeleid.
Workshops
Nieuw dit jaar is dat de dag de mogelijkheid biedt tot het volgen van workshops, opgedeeld in drie thema’s: voor, tijdens en na de uitvaart. Zo vertelt Stella Braam in ‘De Alzheimers’ over hoe het leven van iemand met Alzheimer eruitziet. Pedagoog, rouwdeskundige, onderzoeker en publicist Daan Westerink gaat in ‘Kracht hervinden in tijden van verlies’ in op wat je kunt betekenen voor mensen die afscheid moeten nemen van het leven. De derde workshop is van Mark Reybrouck, onafhankelijk muziekpsycholoog en hoogleraar aan de faculteit Letteren van de KU Leuven. Hij gaat in ‘Hoe helpt muziek bij het delen van verdriet?’ dieper in op hoe muziek ons kan helpen in een rouwproces.
Meer informatie over Monuta Helpt is te vinden op www.monutahelpt.nl.
Goede doelen