Mobiel doneren nog lang niet ingeburgerd

Mobiel doneren staat in Nederland nog in de kinderschoenen.
Mobiel doneren staat in Nederland nog in de kinderschoenen.
9 augustus 2017
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Het Nederlandse Donateurspanel heeft weer de driemaandelijkse meting gedaan naar het vertrouwen in goede doelen. Daaruit blijkt dat de stijging in het tweede kwartaal minder spectaculair is dan in de eerste maanden van 2017: een verschuiving van -9 naar -7. Tijdens de NDP-meting is de respondenten ook gevraagd naar mobiel doneren en hun geefgedrag tijdens de Giro555-actie voor de recente hongerrampen. Conclusie: weinig mensen maken gebruik van mobiel doneren en de overgrote meerderheid gaf niets aan Giro555. Niet echt bemoedigend.
 
Mobiel doneren
In december 2016 werden bijna 11 miljoen iDeal-betalingen gedaan via smartphone of tablet: maar liefst twee keer zoveel als het jaar ervoor. Maar mobiel doneren staat wat dat betreft nog in de kinderschoenen. Doneren via sms bijvoorbeeld, is slechts bij iets meer dan de helft van de ondervraagden bekend (56,7 procent). Deze manier van mobiel doneren wordt wel het meest gebruikt (21,1 procent.) Mobiel bankieren is iets minder bekend (51,5 procent) en wordt door het panel veel minder gebruikt (11,6 procent). Doneren met een app is het minst bekend (45,4 procent) en wordt ook weinig gebruikt (4,4 procent).
 
Donaties per sms worden veruit het meest gebruikt door panelleden tussen de 30 en 39 jaar. Onder zestigplussers is de populariteit het laagst. Mobiel bankieren wordt het meest gebruikt door mensen jonger dan 30 jaar en door mensen tussen de 50 en 59 jaar. Doneren via een mobiele app wordt het meest gebruikt door mensen jonger dan 30 jaar.
 
Doneergedrag tijdens hongerrampen
In februari van dit jaar riepen de Verenigde Naties de officiële hongersnood uit in Zuid-Soedan. De situatie in Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen was kritiek. Giro555 startte een actie om slachtoffers van de hongersnood te helpen. De overgrote meerderheid van de respondenten van het NDP (75,5 procent) deed geen donatie. De mensen die wel geld overgemaakt hadden, deden dat bij voorkeur direct aan Giro555. Giro555 werd op gepaste afstand gevolgd door Rode Kruis (5,2 procent), Kerk in Actie (3,4 procent) en UNICEF (3,4 procent). Het gaat hier volgens de onderzoekers mogelijk om trouwe donateurs, die liever geven aan het doel waar ze vertrouwd mee zijn. Care Nederland, ICCO en World Vision kregen van de panelleden geen financiële donatie in het kader van de noodsituatie in Afrika.
 
Steun wordt minder
De onderzoekers noemen het opvallend dat tijdens de Giro555-actie in 2015 naar aanleiding van de aardbeving in Nepal 35 procent van de respondenten aangaf te hebben gedoneerd. Voor de hongersnoodramp dit jaar is dat 24,5 procent. Ook bleek in 2015 dat 55 procent van de respondenten direct geld gaf aan Giro555, dit is nu maar 15,5 procent. De onderzoekers menen dat de reden hiervoor zou kunnen zijn dat de aardbeving in Nepal een acute natuurramp was, waarvan de situatie ter plekke en de aard van het probleem direct zichtbaar waren.

Klik hier voor het volledige onderzoek.
 
Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Kien.
 
♦DDB Journaal is met zomerreces, maar wilt u toch het filantropienieuws volgen? Neem dan een gratis abonnement op DDB Daily: elke dag om 12.00 uur het laatste nieuws in uw mailbox. Voor kosteloos abo: klik hier.