Miljonairs in Nederland zijn guller geworden. Bijna een kwart van de superrijken wil na overlijden een groot deel van zijn geld aan goede doelen nalaten. Een jaar eerder was dit nog 12 procent. Maar steeds meer miljonairs willen geven met de warme hand. Mits het iets oplevert. Dit blijkt uit het Dutch Wealth Report 2015, een miljonairsonderzoek van Van Lanschot Bankiers, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksbureau GFK.
Nederland telt 98.000 huishoudens met een vermogen van 1 miljoen euro of meer, de eigen woning en de hypotheek niet meegerekend. Dat zijn er 6.000 meer dan een jaar eerder. Vooral de multi-miljonairs (vanaf 5 miljoen) zijn goedgeefs. Wilde eerder 20 procent van hen geld nalaten aan een goed doel, nu is dat 59 procent. Ook het aantal rijken dat bij leven donaties doet is gestegen, van 13 naar 19 procent.
Die donaties moeten echter wel iets opleveren. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de miljonairs interesse heeft in sociale en impact investeringen. Een groot aantal wil echter wel de inleg plus een rendement terugkrijgen. Van de vermogenden heeft 43 procent interesse in sociale investeringen en 48 procent interesse in impact investeringen. Miljonairs overwegen gemiddeld 15 procent van hun vermogen te beleggen in deze twee investeringsvormen. Naast het investeren van geld is ook het investeren van tijd een optie voor zowel de zeer vermogenden als voor de gemiddelde Nederlander. Miljonairs zeggen in meerderheid (69 procent) enkele uren tot dagen per week hiervoor vrij te willen maken.
Gezondheidszorg op nummer 1
De gezondheidszorg staat met stip op nummer 1 als maatschappelijk thema dat verbetering behoeft via investeringen. Miljonairs (38 procent) en de gemiddelde Nederlander (37 procent) denken hier hetzelfde over. Bij beide groepen staat onderwijs met afstand op nummer 2 (4.3). De miljonair (54 procent) ziet vooral een financiële rol als donateur of investeerder voor hem weggelegd, waar de gemiddelde Nederlander zich vooral richt op het doen van vrijwilligerswerk om maatschappelijke meerwaarde te creëren.
Ongeveer een derde van de welgestelden overweegt te investeren in maatschappelijke thema’s die minder geld krijgen vanuit de overheid. Maar bijna de helft van de vermogenden ziet zijn privé-investeringen niet als vervanging van het tekort dat er in de zorgsector ontstaat door de bezuinigingen.
Financieel plaatje blijft toch belangrijk
Vermogenden hebben interesse om in sociale thema’s te investeren, maar de ondernemingen waarin zij investeren moeten wel financieel solide zijn. De meerderheid van de miljonairs wil graag de inleg terug en een deel wil ook rendement zien. Op de vraag hoe belangrijk het is dat het maatschappelijke rendement meetbaar is en in euro’s is uit te drukken, zegt 60 procent dat dit (heel) belangrijk is tegenover 40 procent van de gemiddelde Nederlander.
Voorkeur voor fonds
Na vijf jaar wil 39 procent van de miljonairs zijn inleg terug met daarbovenop een financieel rendement. Bijna een derde van de respondenten wil minimaal de gehele investeringssom terug ontvangen, maar aan de andere kant van het spectrum blijkt dat een derde het niet erg vindt als hij minder dan 75 procent of zelfs niets van zijn inleg terug krijgt. Als er een keus is tussen het beleggen in één specifieke sociale onderneming of in een fonds met 25 sociale ondernemingen, dan blijkt dat vermogenden de voorkeur hebben voor een fonds. Zij hebben een lichte tot sterke voorkeur voor zo’n fonds, omdat ze zo gebruik kunnen maken van de expertise van een fondsbeheerder. Bovendien worden de risico’s gespreid en kan men in meerdere maatschappelijke segmenten tegelijk actief zijn. Diegene die een lichte of sterke voorkeur hebben (30 procent) om te investeren in één sociale onderneming geven focus, persoonlijke betrokkenheid en lagere kosten als belangrijkste redenen.
Klik hier om het Dutch Wealth Report aan te vragen.
Filantropen