AMSTERDAM (8 december) - Afgelopen zomer liet een man uit Bergeijk zijn totale vermogen van 1,3 miljoen na aan de plaatselijke rooms-katholieke kerk. Opmerkelijk, want in de meeste testamenten gaat het familievermogen naar de nog levende partner en vervolgens naar de kinderen. En omdat die kinderen steeds rijker worden, lijkt het erop dat goede doelen meer in beeld gaan komen.
Uit cijfers van het CBF blijkt dat van de ruim tien miljard euro aan nalatenschappen in 2007 bijna acht miljard naar weduwen, weduwnaars en kinderen ging. Onderzoeker Barry Hoolwerf van de Vrije Universiteit denkt echter dat goede doelen in de toekomst een grotere rol gaan spelen in nalatenschappen. "Ook al hebben we nu een economische crisis, de meeste Nederlanders zijn nog nooit zo rijk geweest als nu", zegt hij in het Nederlands Dagblad. "Ook hun kinderen hebben het vaak goed, wat de kans kleiner maakt dat ouders al hun geld nalaten aan hun kinderen. Tenslotte zijn er nu meer kinderloze ouderen: zij geven vaak meer aan goede doelen."
Kerken
Hoolwerf verwacht dat naarmate goede doelen een grotere rol gaan spelen in testamenten, ook de kerken via die weg meer nalatenschappen kunnen verwachten. "Van de normale giften komt ongeveer de helft bij kerken terecht. Aangezien mensen vaak geven aan de doelen waar ze altijd al aan hebben gegeven, vermoed ik dat kerken straks het gros van de nalatenschappen zullen ontvangen."
Nalaten