Mecenas Rob Defares wil ‘toonaangevend’ museum op Zuidas Amsterdam

Beeld: Gilber Franco/Unsplash.
Beeld: Gilber Franco/Unsplash.
1 september 2021
Nieuws | | Filantropen

De Hartwig Art Foundation van oprichter en bestuurder Rob Defares (60) is al geruime tijd in gesprek met de Gemeente Amsterdam over een nieuw museum voor hedendaagse kunst in Amsterdam. Dat maakte de Volkskrant deze week bekend. De plannen liggen bij de gemeenteraad van Amsterdam, die daar half september een besluit over zal nemen.
 
Opvallend is dat de Hartwig Art Foundation geen subsidie zal aanvragen bij de Gemeente Amsterdam, maar het beoogde pand - het oude gebouw van de Rechtbank aan de Parnassusweg - op eigen kosten en voor eigen risico zal verbouwen en ontwikkelen. Het zou de bedoeling zijn dat de gemeente Amsterdam het pand koopt en vervolgens volwaardig verhuurt aan de stichting. Zakenman, mecenas en oprichter Rob Defares bestuurt de stichting samen met Beatrix Ruf, die van 2014 tot 2017 directeur was van het Stedelijk Museum Amsterdam. Volgens de Volkskrant zijn het ‘toekomstig toonaangevend internationaal museum voor hedendaagse kunst’ en het Stedelijk complementair aan elkaar en zullen de twee musea elkaar niet beconcurreren. Het is de bedoeling dat het nieuwe museum ‘collectieloos’ wordt en dat de kunst, die in opdracht van de instelling geproduceerd wordt, zal worden geschonken aan Collectie Nederland. Dat is een database waarin erfgoedcollecties in Nederland op één plek digitaal samen worden gebracht. Om dit te realiseren is vorig jaar het Hartwig Art Production | Collection Fund opgericht, dat ‘vijf jonge curatoren vijftien kunstenaars liet uitkiezen die kunst maken voor Collectie Nederland’.
 
Weldoener
Defares is met zijn geschatte vermogen van 1,5 miljard euro geen onbekende mecenas; in 2020 stond hij op nummer 27 in de Dikke Blauwe 100. In 1989 richtte hij handelshuis IMC op, een bedrijf dat tot de weredtop op het gebied van high frequency trading behoort en Defares tot een vermogend man maakte. In 2017 was hij de jongste Nederlander in de Billionaires lijst van Forbes, maar volgens de jury van de DDB100 bleek alleen geld verdienen voor Defares niet genoeg. Een paar jaar na de oprichting van zijn bedrijf ging hij op zoek naar een maatschappelijk project om in te investeren, wat de IMC Weekendschool werd. De weekendschool heeft als doel om alle jongeren, specifiek op de plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is, van alle schoolniveaus zo op te leiden dat ze gemotiveerd hun plek kunnen innemen in de samenleving. Het bedrijf IMC investeerde vier jaar lang een bijdrage van 150.000 euro per vestiging per jaar. Deze investering inspireerde ook andere ondernemers, waardoor de IMC Weekendschool inmiddels door veel meer sponsoren uit het bedrijfsleven wordt gedragen. Ook levert IMC een substantiële bijdrage aan het Stedelijk Museum in Amsterdam. Naast de Hartwig Art Foundation richtte Defares ook de Hartwig Medical Foundation op, het eerste landelijke DNA data sequency centrum. Deze stichting zorgt ervoor dat het complete DNA van een patiënt of tumor tegen relatief lage kosten en met een korte doorlooptijd in kaart gebracht kan worden. Volgens de Volkskrant heeft Defares in 2020 een ton aan D66 geschonken.
 
Ambitie
Ambitie van de Hartwig Art Foundation is om ‘een toonaangevend internationaal museum voor hedendaagse kunst toe te voegen aan het rijke institutionele kunstlandschap van Amsterdam’. In het pand aan de Parnassusweg zou ruimte moeten komen voor ‘exposities, kunstenaarsverblijven, horeca, een auditorium, een foodlab, bibliotheek en sociëteit’, aldus de Volkskrant. Het college zou hier inmiddels haar steun al voor hebben uitgesproken. Cultuurwethouder Touria Meliani en wethouder Zuidas Victor Everhardt zouden de gemeenteraad per brief hebben laten weten dat ‘zij het plan beschouwen als een cadeau aan de stad’. Ook de Amserdamse Kunstraad zou positief hebben geadviseerd. De Gemeenteraad neemt uiteindelijk het definitieve besluit.
 
Bron: Volkskrant, Hartwig Art Foundation
Lees hier het hele artikel in de Volkskrant.
Lees ook: ‘Kickstart Cultuurfonds doneerde vorig jaar 40 miljoen euro’