Het was haast onontkoombaar dat op een door ABN AMRO Charitas and Banking georganiseerd symposium ook de kredietcrisis ter sprake zou komen. Peter Kwant, directeur private banking, refereerde in zijn welkomstwoord aan de crisis. En Maurice de Hond zag in de crisis een bewijs dat de technologische revolutie de ‘bovenwereld' ontregeld heeft, omdat die gebaseerd is op structuren die nog uit de veertiger jaren stammen.
Spanningen
Volgens De Hond heeft zich dankzij de pc en internet een razendsnelle ontwikkeling voltrokken, deels buiten ons zicht. In de machinekamers van de financiële markten werd in oude structuren gewerkt met informatietechnologie uit de eenentwintigste eeuw. Door deze technologie nam de complexiteit toe en traden achter de schermen spanningen op die nu tot een crisis hebben geleid.
De Hond: "Dit is eerder gebeurd in de geschiedenis. Allerlei processen die zich eerst vrij ondoorzichtig voltrekken leiden tot een crisis. Totdat zich weer een nieuw evenwicht aandient. Naast de technologische ontwikkelingen gaat ook demografie een rol spelen de komende jaren. De jongere generatie wordt steeds dominanter. Waar de ouderen denken vanuit gewoontewijsheden uit hun jeugd, zijn jongeren opgegroeid in en beter toegerust op twee werelden die naast elkaar bestaan: de echte en de virtuele."
Eén organisme
De opiniepeiler voorspelt dat organisaties in de non-profit wereld die de virtuele wereld verwaarlozen links en rechts zullen worden ingehaald. Er moeten keuzes gemaakt worden: wat doen we virtueel, waar zit de meerwaarde van activiteiten in de fysieke wereld? Bovendien: "Organisaties en hun afnemers gaan één organisme vormen. Je ziet het bij een site als Tripadvisor, die ook als community dient waarin gebruikers content genereren. Zo zal de grens tussen aanbieder en afnemer steeds verder vervagen."