U kunt het zich vast nog wel herinneren: terwijl de Nôtre-Dame in Parijs nog in brand stond, bood miljardair François Pinault 100 miljoen euro voor de restauratie. Bernard Arnault overbood hem diezelfde dag nog met 200 miljoen. Die strijd is niet nieuw. Ook op cultureel gebied proberen ze elkaar naar de kroon te steken. Beiden beschikken over een stal hippe kunstenaars: Jeff Koons, Yayoi Kusama en Gilbert & George worden ingezet voor Louis Vuitton-ontwerpen, terwijl Pinault Damien Hirst, Maurizo Catellan en Oliafur Eliasson uitbaat in Venetië. Een interessant fenomeen, want wat drijft deze twee miljardairs? In stilte geven doen ze bepaald niet. Sterker nog, als er in Frankrijk een Giving Pledge (of Blauwe Belofte) zou bestaan, zouden ze een sprint trekken om er als eerste voor te tekenen. Reden voor de Vrije Academie om kunsthistoricus Michel Didier uit te nodigen voor een lezing. In Arnault vs. Pinault zet Didier uiteen hoe deze rivaliserende Franse miljardairs vechten om kunstenaars.
Bij de Dikke Blauwe zijn we ook benieuwd naar de drijfveren van de grootgever. Daarom zijn we afgelopen zomer op zoek gegaan naar funding om een stevig onderzoeksartikel te kunnen schrijven over dit fenomeen. Daar betrekken we ook Martijn Lampert bij, die er zijn queeste van heeft gemaakt te achterhalen hoeveel categorieën groot-groot-gevers er zijn. Met onze nieuwe Langs De Blauwe Meetlat* zouden we bij het ‘kijken in de ziel’ volgens hem bij deze groep beslist zeer grillige patronen meten. Nu we ook in Nederland een tipping point zien naderen, waarbij het er minder om lijkt te gaan hoeveel je hebt, maar wat je er mee doet, is het zeer relevant permanent te monitoren hoe geld & geest van de (super)rijken transformeren.
Wie doet ook een duit in het zakje van ons journalistieke onderzoek? Wie heeft een compact citaat of een korte visie om te delen? Misschien tips voor kijk- en leesstof rond deze boeiende beweging? Neem contact met ons op via info@dedikkeblauwe.nl.
*Klik hier voor de eerste editie van De Dikke Blauwe Magazine, waarin Henriette Hulsebosch van Kansfonds Langs de Blauwe Meetlat wordt gelegd.
Filantropen