Maatschappelijke investeringssector groeit

Maatschappelijke investeringssector groeit
Maatschappelijke investeringssector groeit
14 maart 2013
Nieuws | | (Social) Impact

Hoeveel werd er vorig jaar geïnvesteerd door venture filantropen? Waarin investeerden deze filantrokapitalisten die investeren in maatschappelijke projecten met de methoden uit de venture capital finance? In welke delen en sectoren van Europa en op welke manier? De European Venture Philanthropy Association (EVPA) onderzocht het en publiceerde onlangs de resultaten in de 2012 EVPA Survey of European Venture Philanthropy and Social Investment.

De Europese venture filantropie en maatschappelijke investeringssector is vorig jaar gegroeid en nog meer volwassen geworden, meldt EVPA. In 2011 was het gemiddelde investeringsbedrag per organisatie 5,2 miljoen euro, tegenover 4,1 miljoen in 2010. Een groei van 27 procent.

Sector ontwikkelt zich
Het onderzoek laat ook zien dat de sector zich ontwikkeld heeft wat betreft de instrumenten die gebruikt worden om organisaties te steunen. Dat blijkt onder meer uit de volgende resultaten:

  • Hoewel maatschappelijke winst het belangrijkst blijft, kijken steeds meer investeerders ook naar financiële opbrengsten (48 procent in 2011 en 38 procent in 2010) of behandelen die opbrengsten gelijk (25 procent in 2011 tegenover 10 procent in 2010).

  • Investeerders gebruiken meerdere instrumenten om impact te creëren, zoals bijvoorbeeld meetinstrumenten om impact te meten, due diligence, co-investment, capacity building en financieringen op maat. Met name dat laatste is te zien aan de toename van equity en debt instrumenten en de variëteit van financiële instrumenten die gebruikt worden.

  • Europese investeerders focussen steeds meer op maatschappelijk ondernemen als doel en investeren daartoe in kleine organisaties met nog niet veel referenties. Dit betekent dat ze hun rol als risiconemers serieus nemen.



  •  
  •  

Werklozen, onderwijs en gezondheid
Er wordt steeds meer geïnvesteerd in economische en maatschappelijke sectoren die in ontwikkeling zijn, met als belangrijkste groep mensen zonder baan. Ook onderwijs (15 procent) en gezondheid (12 procent) krijgen veel aandacht. Over het algemeen blijven kinderen de meest belangrijke beneficiënten. Tot slot werd duidelijk dat Europese investeerders het liefst in hun eigen omgeving investeren of in ontwikkelingslanden. Het grootste deel van het geld gaat naar West-Europa en Afrika.

“Snelle groei”
Lisa Hehenberger (foto), Research Director van EVPA: “Het onderzoek laat zien dat de sector in Europa snel groeit. Het meest opvallende is de verschuivende balans in winstoogmerken. Hoewel maatschappelijke impact nog steeds het belangrijkst is, kijken steeds meer investeerders ook naar financiële opbrengst.”