Maatschappelijk initiatief hard geraakt door fiscale willekeur

24 september 2024

Fiscalisten zeggen het zelf: de politieke keuzes van het kabinet Schoof hebben geleid tot soms arbitraire belastingvoorstellen. Denk aan de afschaffing van het verlaagde btw-tarief voor culturele diensten en vooral aan de uitzonderingen daarop voor bijvoorbeeld bioscopen, circussen en pretparken. Om nog te zwijgen over de voorgenomen afschaffing van de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting en de verhoging van de kansspelbelasting.
De belastingdienst vreest bij de invoering van één btw-tarief juridische procedures. ‘Zulke juridische risico’s zou het kabinet niet moeten willen lopen om een handvol specifieke vermakelijkheden een fiscale voorkeursbehandeling te kunnen geven’, aldus Het Financieele Dagblad in een commentaar.  Tijdens de algemene politieke beschouwingen beriepen de fractievoorzitters van de regeringspartijen zich op overmacht: de begroting moet nu eenmaal sluitend zijn.
Wat betekent het Belastingplan 2025 voor vitale delen van de civil society? Deze goederen en diensten komen onder het btw-tarief van 21%: boeken, e-books, kranten, tijdschriften en het uitlenen daarvan. Daarnaast: concerten, festivals, toneel-, cabaret- en dansvoorstellingen alsook musicals. Voorts: commerciële sportactiviteiten (fitnessclubs, skibanen, schaatsbanen en sportlessen op locatie) en toegang geven tot sportwedstrijden. Tot slot: openbare musea.
Het Belastingplan wil met diverse maatregelen bijdragen aan gezonde overheidsfinanciën, het verbeteren van de koopkracht en het versterken van het ondernemersklimaat.