Een van de keynote sprekers tijdens Civil Power is Tanja Jadnanansing, sinds 2018 de energieke voorzitter van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Amsterdam-Zuidoost. Na een carrière in de journalistiek was de PvdA-politica zes jaar Tweede Kamerlid. We spreken Jadnanansing enkele weken nadat ze opnieuw is gekozen als voorzitter van Stadsdeel Zuidoost; een stadsdeel dat groeit en bruist, maar ook voor verschillende uitdagingen staat.
Jadnanansing heeft ambitieuze plannen voor haar stadsdeel. Zij omarmt het Masterplan Zuidoost waarmee aan een veilig, dynamisch, divers, sterk en zelfbewust stadsdeel wordt gewerkt richting 2040. De focus in het plan ligt op de jeugd. Jongeren in Zuidoost moeten dezelfde kansen en mogelijkheden hebben om zich te ontwikkelen, veilig op te groeien en een goede baan te vinden als andere jongeren in Amsterdam en Nederland. Het Masterplan Zuidoost is een gezamenlijke inspanning van het stadsdeel, woningbouwcorporaties, scholen, de politie, het openbaar ministerie en de rijksoverheid. Maar bovenal is het een plan dat wordt vormgegeven door jongeren, bewoners en ondernemers van Zuidoost. Jadnanansing: “Als we een plek beter willen maken moeten we wijsheid inzetten: wijsheid van de wetenschap, van publieke instanties, van ondernemers, maar bovenal: de wijsheid van de wijk. Mensen in de wijk zijn uit op concrete oplossingen voor hun problemen en praktische verbeteringen in hun buurten. Ze zijn niet besmet door het systeemdenken dat je in allerlei sectoren ziet. Zij zijn zelf de belangrijkste bron van informatie waaruit we putten.’’
Precies over dit onderwerp zal Jadnanansing tijdens Civil Power spreken. Daarmee haakt ze aan op een discussie die al een tijd gaande is in de filantropiewereld en ook wordt aangehaald in Filantropie terug naar de tekentafel, het nieuwe boek van Rien van Gendt. Vaak speelt de vraag wie nu de uiteindelijke ‘eigenaar’ (‘ultimate beneficial owner’, ook wel ‘UBO’) is van een fonds. Dat zou niet het bestuur of de raad van toezicht van het fonds moeten zijn, maar ‘de maatschappij’ met de grantees als een meer concrete personificatie daarvan. Dit zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn maar dat is in de praktijk niet altijd het geval. Fondsen komen vaak nog met top-down-oplossingen waarvan wordt verondersteld dat ze de gemeenschap dienen. Maar grantees die dicht bij het veld en bij de uitvoering staan, spelen juist een cruciale rol. Zij zijn de UBO’s. Hen zien als gelijkwaardige, serieus te nemen partners is essentieel voor de effectiviteit van het fonds. Mensen weten zelf het allerbeste wat echt nodig is in hun buurt, wijk of gemeenschap.
De kracht en wijsheid van sociale structuren op lokaal niveau beluisteren dus. Maar hoe haal je die kennis en ideeën op, hoe organiseer je dat? Jadnanansing: “Het gaat erom te leren luisteren en vervolgens te versterken wat er is. We hebben allerlei middelen zoals burgerberaden, kindercommissies, jeugdlobbyisten en buurtbudgetten. We proberen veel uit, gevolgd door een track en trace. Soms werkt iets, soms helemaal niet. Zelf luister ik door regelmatig door de wijk te fietsen, met iedereen in gesprek te gaan. Ook spreek ik veel met sterke vrouwen in de wijk, moeders, vroedvrouwen. Zij zijn vaak de sleutel. En elke vrijdag geef ik les.”
Toen Jadnanansing net aantrad in Zuid-Oost raakte ze in gesprek met een jongen. “Op de vraag ‘wat kan ik voor jou betekenen?’ antwoordde hij ‘Kunt u ervoor zorgen dat mensen mij niet meer arm noemen? Ik heb misschien weinig geld maar ik ben rijk aan talent.’ En dat is waar het om gaat, de problemen ombuigen naar krachtige verhalen. Er is veel aan de hand in de buurt, dat is waar, maar er is ook heel veel talent. De manier waarop je iemand hulp biedt kan zoveel verschil maken voor gevoel van eigenwaarde. Soms komen er partijen langs die willen met de allerbeste bedoelingen iets doen voor ‘de minderbedeelden’ in Zuidoost. Hoezo minderbedeelden? Het barst hier van het talent! Woorden doen ertoe! Zeg in plaats daarvan: ‘hallo, wij komen kennis met jullie maken en brengen een cadeau’.”
Er zijn nog enkele kaarten voor Civil Power, op 26 oktober in het KIT Amsterdam. Aanmelden kan hier.
DIt interview is gepubliceerd in het magazine van De Dikke Blauwe. Lees het hele magazine online.