Loterijen voor goede doelen erkend als cultureel erfgoed

17 februari 2017
Nieuws | | Loterijen

Loterijen voor goede doelen zijn als typisch Nederlands erfgoed toegevoegd aan De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. De grootste zijn de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en de VriendenLoterij. Andere voorbeelden zijn de Jantje Beton Loterij, de Grote Clubactie en de Zonnebloemloterij. De Nationale Inventaris vloeit voort uit de ondertekening van het UNESCO Verdrag ter bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed door Nederland in 2012.

Goededoelenloterijen kennen een lange traditie van het verkopen van loten om geld in te zamelen voor een goed doel. In 1729 vond de eerste ‘Generaliteitsloterij’ plaats om geld in te zamelen voor het algemeen belang. Meespelen met een loterij om te winnen en tegelijkertijd geld geven voor een betere wereld, is een krachtige combinatie.

Poelmann

Mede-oprichter en directievoorzitter van de Goede Doelen Loterijen (o.a. Postcodeloterij) Boudewijn Poelmann maakt in een persbericht gebruik van de gelegenheid om de overheid opnieuw te wijzen op het belang van het fenomeen in het kader van de discussie over verruiming van het kansspelbeleid: ‘Het opnemen van de traditie van de goededoelenloterij op deze lijst onderstreept de grote maatschappelijke betekenis van dit Nederlandse fenomeen. We moeten dit vooral behouden voor de toekomst. Daarom dringen wij er ook bij de overheid op aan om fondsenwerving voor de samenleving tot hoofddoelstelling van het kansspelbeleid te maken.’
Goede Doelen Nederland, een van de twee brancheorganisaties van erkende goede doelen, heeft de goededoelenloterij voorgedragen voor plaatsing op de inventaris.

►Bron: Nationale Postcode Loterij
♦Meer informatie De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland: klik hier
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.