LinkedIn-discussie: Besparen onvermijdelijk, maar ook blijven investeren!

LinkedIn-discussie: Besparen onvermijdelijk, maar ook blijven investeren!
LinkedIn-discussie: Besparen onvermijdelijk, maar ook blijven investeren!
10 juli 2012
Nieuws | | Governance & Finance

Betekenen dalende inkomsten ook altijd automatisch lagere bestedingen voor goede doelen? Die vraag stelde Filanthropium-hoofdredacteur Edwin Venema in zijn commentaar op 28 juni. Daar wordt heel genuanceerd over gedacht, zo bleek uit de reacties in de LinkedIn-groep van Filanthropium. Een beknopte samenvatting van de discussie.

Sofie Vriends, die onlangs werd benoemd tot het nieuwe hoofd van de afdeling Ontwikkeling & Ondersteuning van de vereniging Humanitas, vindt dat kostenbesparingen niet ook broodnodige investeringen moeten tegenhouden. Vriends: “Het houdt ons wel scherp. Humanitas heeft de afgelopen jaren groeiende inkomsten gehad maar een nog veel sterker groeiende vraag naar onze diensten. We willen graag aan deze vraag voldoen maar voelen wel de druk om steeds meer te moeten doen voor steeds minder geld. We werken met nieuwe methoden (veel online ondersteuning), hebben een aantal jaar onze reserves aangesproken en er is flink gesneden in de ondersteunende processen. Niks mis mee maar het heeft ook een keerzijde en zeker een grens. Verouderde ICT, nauwelijks budget voor scholing etc. hebben op den duur een uithollende effect op de organisatie. Bepaalde investeringen moet je blijven maken ook als het tijdelijk wat minder gaat.”

Marc Vooges, algemeen directeur bij Humana, is het met Venema eens dat er een grens is aan dalende inkomsten: “De keerzijde of grens zal er inderdaad wel zijn. Maar die bepaalt of je wel of niet bestaansrecht hebt. Gelijk aan het ‘echte’ bedrijfleven. Geef je meer uit dan dat er binnenkomt, dan houdt dat een keer op. Investeer je niet genoeg om de toekomst aan te kunnen, dan houdt het ook op. Spannende tijden!”

Boudewijn de Blij, directeur van vermogensfonds Fonds 1818, wil flexibel omgaan met het kostenpercentage: “Fonds 1818 heeft de dienstverlening aan de sectoren die gesteund worden uitgebreid. Niet alleen geeft het fonds donaties, maar ook cursussen, advisering op maat en ondersteuning bij het vinden van andere financiering. Deels worden daarvoor ook derden ingezet. Daarnaast is het fonds enkele programma's gestart die niet gebaseerd zijn op binnegekomen donaties, maar die actief worden aangeboden aan bijvoorbeeld scholen of sportverenigingen. Deze extra inzet kost personeel, dus extra kosten. Zolang deze uitgaven verantwoord zijn binnen het kader begroting worden ze voortgezet. Maar het kostenpercentage gaat dan wel omhoog! Ik heb daar geen probleem mee.”

Maarten de Vries, oud-directeur Wilde Ganzen en tegenwoordig adviseur van verschillende charitatieve fondsen, denkt daar iets anders over. Niet alleen goede doelen, maar ook vermogensfondsen zullen niet ontkomen aan kostenbesparingen: “Evenals bij het gewone bedrijfsleven kunnen reacties niet uitblijven. Aangezien de wervingsmarkt in ons land verzadigd is, zullen er fondsenwervende instellingen verdwijnen en/of opgaan in nieuwe samenwerkingsverbanden. Evenals in Engeland zullen de non-profit instellingen in verhouding steeds meer inkomen gaan verwerven uit eigen activiteiten en minder afhankelijk worden van werving. 
De rendementen op belegd vermogen zal lange tijd laag blijven. Dus zullen ook vermogensfondsen allerlei kosten besparende maatregelen doorvoeren en/ of samenwerkingsverbanden gaan doorvoeren. Hopelijk zullen de vermogensfondsen en de fondsenwervende instellingen eindelijk eens slimmer met elkaar gaan samenwerken. Op dat terrein is veel sociaal rendement te behalen.”

Wilt u ook meediscussieren over hot issues in de Nederlandse filantropie? Sluit u aan bij de Filanthropium-groep op LinkedIn waar leiders in het particuliere initiatief met elkaar in debat gaan. Klik hier.