Kieswijzer keurmerken voor kleine goede doelen

9 september 2009
Nieuws | | Validatie & Toezicht


AMSTELVEEN (9 september) - Stichting Streetwise Network heeft een online Kieswijzer keurmerken ontwikkeld die kleine goede doelen moet helpen bij hun keuze voor een geschikt kwaliteitszetel.

 


Met de Kieswijzer wordt ingespeeld op de wirwar aan keurmerken die er voor kleine charitatieve organisaties is. Sinds april van dit jaar kunnen ze er uit liefst vier verschillende kiezen.

De kieswijzer schrijft - net zo min als stemwijzers dicteert op wie we moeten stemmen - niet voor welk keurmerk het beste is voor een organisatie; het geeft slechts een oriënterend advies. Dat betekent dat het advies ook kan zijn om géén keurmerk aan te vragen. Een keurmerk creëert immers ook afstand naar de achterban en dan kan het verstandiger zijn om persoonlijk contact te houden met donateurs.


Keurmerkenoorlog

De kieswijzer is een reactie op de ‘keurmerkenoorlog’ die is ontstaan met de introductie van het Keurmerk Goede Doelen (KGD) door de Nationale Goede Doelen Test en het Instituut voor Sponsoring en Fondsenwerving (ISF). Met dat nieuwe zegel doorbraken de partijen het marktmonopolie van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), dat in april óók een nieuw keurmerk lanceerde: het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen. Het bureau reageerde daarmee op de kritiek van ‘de kleintjes’ dat het CBF-keurmerk te duur was en dat de grote fondsen het zo konden gebruiken om hun marktaandeel onder donateurs te beschermen. Ook de introductie van het Keurmerk Goede Doelen (KGD) is een reactie op die kritiek.

 


Christelijke grondslag

Naast deze twee kwaliteitszegels zijn er dus nog twee andere: het Keurmerk Goed Besteed (KGB) en de Raad voor Financiële Betrouwbaarheid (RFB). Beide zijn amper bekend in de markt, laat staan bij consumenten, en doen ook weinig om marktaandeel te veroveren. Het KGB heeft slechts vijftien keurmerkdragers en de RFB staat alleen open voor goede doelen op Christelijke grondslag.

De kieswijzer is deze week door gepresenteerd op de website Wereldburgers.TV.