Van Gendt: fondsen & overheid...het kan nog alle kanten op

28 januari 2016
Nieuws | | Vermogensfondsen

De samenwerking tussen vermogensfondsen en Nederlandse overheid binnen de SDGs (Sustainable Development Goals) biedt zowel kansen als bedreigingen. De volatiele Nederlandse politiek maakt het voor de overheid niet eenvoudig complexe maatschappelijke problemen te tacklen. En met fondsen dan op voorwaarde dat ze worden aangesproken op hun onafhankelijkheid en sterkten, niet als een soort 'flappentap'. Dat zegt Rien van Gendt, oud-voorzitter van FIN en SBF, in een artikel in Alliance Magazine van vorige maand.
 
Onder de titel 'Partnering for the public good: an SDG strategy' schetst Van Gendt voor een internationaal publiek kort de verhouding tussen de Nederlandse overheid en de vermogensfondsen. Partnering voor de duurzaamheidsagenda van de overheid biedt zowel kansen als bedreigingen, meent Van Gendt: 'Het kan de fondsen enthousiasmeren, maar ook zorgen baren.'
 
Niet alert genoeg
Die zorgen komen voort uit de geschiedenis. Van Gendt haalt het voorbeeld aan van de Milleniumdoelstellingen, waarbij de overheid de private fondsen pas op het allerlaatste moment betrok. Niet als partners, maar als pinautomaat. Die houding versterkte het (historische) wantrouwen in kringen van vermogensfondsen, al geeft Van Gendt ook toe dat de fondsen zelf mogelijk ook iets te verwijten valt: een gebrek aan alertheid.
 
Rien van Gendt

Convenant
De komst van het Convenant in 2011 markeert het begin van een verbeterd partnership, maar voor samenwerking op de Duurzaamheidsagenda van de overheid is Van Gendt op voorhand niet al te optimistisch. Het politieke landschap in Nederland is volgens van Gendt zo volatiel, dat de overheid moeite heeft om een coherente agenda op te stellen die de complexe maatschappelijke problemen moet helpen oplossen.
 
Maatschappelijke Alliantie
Lichtpuntjes zijn er volgens Van Gendt ook: de samenwerking tussen overheid en private sector, vertegenwoordigd door Maatscappelijke Alliantie, voor het vluchtelingenprobleem is veelbelovend en inhoudelijk. En dat laatste is volgens Van Gendt sowieso een voorwaarde voor een succesvol partnership met de overheid: deze moet de onafhankelijke positie en de potentiele veranderingskracht van vermogensfondsen aanspreken. Alleen dan kan een samenwerking tot goede resultaten leiden.
 
Rien van Gendt gaat in op het belang van transparantie voor vermogensfondsen tijdens zijn 'acceptance speech' bij het ontvangen van de Compass Prize van EFC in 2013 (Kopenhagen)