Kanaries

In 2015 ging slechts 5% van de 128 miljoen euro gecrowdfunde donaties naar goede doelen...
In 2015 ging slechts 5% van de 128 miljoen euro gecrowdfunde donaties naar goede doelen...
24 februari 2016
Opinie | | (Social) Impact

De dynamiek en branchevervaging in de wereld van doneren & sociaal investeren is op dit moment zo groot, dat het niet altijd meevalt om gebeurtenissen te duiden: is het een trend met toekomst of een hype? Veel noviteiten worden luidruchtig als hip & hot gepresenteerd, terwijl nog volstrekt onduidelijk is wat je ermee kunt of iets ook positieve effecten gaat sorteren. Een mooi voorbeeld daarvan was vorige week het eerste 'Nationale Congres' rond Health Impact Bonds in Amsterdam, waar ook onze hoofdredacteur 'Social Impact' Peter Scholten aanwezig was. In de sociale sector wordt sinds kort geëxperimenteerd met deze hybride, maatschappelijke investeringsvorm en nu wil de gezondheidszorg ook. Het was echter genant om te zien hoe vier duurbetaalde Ernst & Young consultants zich volledig aan het onderwerp vertilden en baarlijke nonsens over impactmeting debiteerden. Met als veilige dooddoener dat alles ook zo 'complex' is. Ja, dûh!

Betekent dit dat HIB's geen toekomst hebben? Nee natuurlijk. We weten het in dit stadium domweg nog niet. Wat we wel weten: nieuwe ontwikkelingen direct tot doorbraak van de eeuw promoveren, leidt tot inflatie van aandacht.

Omdat bestuurders niet achter elke roze olifant of profeet aan kunnen huppelen, is het zaak om een goede balans te vinden tussen nieuwsgierigheid en terughoudendheid. En dat is een delicate zaak, zoals DDB-expert Harmen van Doorn deze week opmerkt. Anders dan 'impact bonds' heeft 'crowdfunding' zich inmiddels bewezen als serieuze financieringsvorm. Niet in absolute zin: wat is nou 128 miljoen euro op een filantropische omzet van 6 miljard? Maar wel als 'verklikker'. Een kanarie in de filantropische kolenmijn van goede doelen. Wie crowdfunding veronachtzaamt, ziet zijn maatschappelijk draagvlak aan twee uiteinden afkalven: particuliere major donors en jongeren lopen weg.
Het leven van een bestuurder in de wereld van doneren & sociaal investeren is gecompliceerd en grenst aan bestuurlijke schizofrenie: je moet terughoudend zijn, maar ook weer nieuwsgierig. Kritisch, maar ook weer niet cynisch. Nuchter, maar alert.
En je moet ook nog kanaries in de gaten houden. Bestuurders als bird watchers, zo had u het misschien nog niet gehoord.
 

►Lees de recensie van het eerste Nationale Congres Health Impact Bonds door DDB-hoofdredacteur 'Social Impact' Peter Scholten MBA: klik hier
►Lees het artikel over crowdfunding met commentaar van DDB-expert Harmen van Doorn: klik hier



 
♦ Een kanarie in een kolenmijn: hoe het werkt. Filmpje uit een Briste mijn (1960)