Jane Eisner, hoofdredacteur van de Amerikaans-Joodse nieuwsorganisatie Forward, breekt een lans voor vrouwelijke ceo’s. Ze deed onderzoek en kwam tot een verbluffende conclusie. “Waarom is er toch zoveel koppig verzet om vrouwen aan te trekken en goed te betalen in de top van de Amerikaanse filantropie?”
Toen haar uitgever haar bij haar aantreden in 2008 liet kennismaken met de belangrijkste leiders van de Joodse non-profitwereld, kwam Jane Eisner er snel achter dat dit allemaal mannen waren. Ze begon meteen met een onderzoek naar leiderschap binnen de grootste non-profits die zich op Amerikaanse Joden richten. De antwoorden op twee vragen in dat onderzoek staan in de vierde jaarlijkse editie van Forward: wie heeft de leiding, man of vrouw? En wat verdient hij of zij?
61 cent op een dollar
“De resultaten zijn schokkend en zouden punt van discussie moeten zijn bij alle non-profits”, zegt Eisner. “Van de 75 organisaties worden er maar elf geleid door vrouwen, waarvan drie van hen als interim-directeur zijn aangetrokken. Geen enkele grote organisatie heeft een vrouw aan het roer. Daarnaast bleek dat vrouwen slechts 61 dollarcent verdienen van de dollar die een man verdient in die functie. Dat is enorm, als je weet dat zo’n driekwart van de medewerkers van deze organisaties vrouw is.”
Eisner was teleurgesteld in de reacties die ze op haar onderzoek kreeg. “Veel vrouwen hebben contact met me opgenomen naar aanleiding van dit onderzoek, maar van mannen hoorde ik niets. Daarom hebben we het onderzoek in 2010 nog een keer gedaan. Wat denk je, toen stonden er zelfs nog minder vrouwen aan het hoofd van een organisatie en ze bleven ook achter in salaris. Ze kregen niet dezelfde salarisverhogingen die de mannen wel kregen.”
Niet meer negeren
In 2011 was dit gestagneerd. Ook al werden er twee organisaties aan de lijst toegevoegd die geleid werden door vrouwen, het totale aantal bleef steken op negen. “Toen men zag dat we de onderzoeken maar bleven doen, konden ze het niet meer negeren”, zegt Eisner. Maar in cijfers maakte het niet veel uit. In 2012 stond het aantal vrouwen aan de top op tien, eentje meer dan het jaar daarvoor. Van iedere betaalde dollar aan de mannelijke medewerker krijgt de vrouwelijke collega nu 66 cent.
“Bij Joodse organisaties is de gender crisis erger dan bij de andere non-profits, maar het scheelt niet veel. Waarom is er toch zoveel koppig verzet om vrouwen aan te trekken en goed te betalen in de top van de Amerikaanse filantropie? Ik heb het antwoord niet. Daarom is het tijd voor een bredere discussie over geslacht en compensatie in onze sector. Non-profits werken aan een maatschappelijk belang en moeten in ruil daarvoor gelijkheid onder werknemers hoog in het vaandel dragen”, aldus Eisner.
Governance & Finance