Irrgang eist opstappen SNV-topbestuurders

7 december 2010
Nieuws | | Politiek en overheid

AMSTELVEEN (7 december) - SP-Kamerlid Wouter Irrgang vindt dat zowel directeur Dirk Elsen als RvT-voorzitter Lodewijk de Waal van SNV direct moeten opstappen. SNV, een adviesorganisatie voor ontwikkelingswerkers, die gedeeltelijk door Buitenlandse Zaken wordt gesubsidieerd, heeft geen gehoor gegeven aan de oproep van Kamerleden en bewindslieden om te snijden in de topsalarissen.

Irrgang deed zijn uitspraken tijdens het debat van vorige week, waarin de Tweede Kamer van links tot rechts felle kritiek uitte op salarissen boven de officiële norm van Buitenlandse Zaken van 124.000 euro per jaar. Juist in een sector die op armoedebestrijding is gericht, zijn zulke beloningen ongepast, zo luidde het oordeel van de Kamer.

Salarisverlaging
Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking, CDA) dwingt de directieleden van SNV nu tot een fikse salarisverlaging tot aan de DG-norm Dat geldt ook voor een tweede organisatie: Mundial Productions (Koninklijk Instituut voor de Tropen). De laatste organisatie is intussen al door de knieen gegaan en zal een salarisverlaging naar de DG-norm doorvoeren.

Knapen kondigde de ongebruikelijke stap aan om bestaande afspraken open te breken. Hij noemde dat fair tegenover organisaties die wel bereid zijn zich te houden aan de norm: het jaarsalaris van een directeur-generaal op zijn ministerie. Uit het onderzoek van BuZa blijkt dat bij zeven van de honderd organisaties die een half miljoen euro of meer aan subsidie ontvangen, salarissen worden betaald die boven de norm liggen.

Rode Kruis
Het Nederlandse Rode Kruis en Pharm Access hadden al eerder beloofd de topsalarissen per 1 januari te verlagen. Bij drie andere organisaties zei Knapen niet te kunnen ingrijpen: de Dutch Employers Cooperation had een interim-baas ingehuurd, en zowel Global Reporting Initiative als UNESCO-IHE is de Nederlandse tak van een internationale organisatie. Hun directeuren voeren de ranglijst aan met 162 duizend en 157 duizend euro.

Intussen heeft de VVD een motie ingediend die aandringt op volledige stopzetting van alle subsidie per 1 januari als de genoemde organisaties blijven weigeren de salarissen aan te passen. 

Standpunt VFI
De kwestie rond de topsalarissen van organisaties die overheidssubsidies ontvangen woedt al geruime tijd. De VFI betreurt het dat goede doelen worden geconfronteerd met twee verschillende salarisnormen. Dat liet de brancheorganisatie eerder dit jaar weten in een persbericht naar aanleiding van krantenpublicaties over het salaris van Rode Kruis-directeur Cees Breederveld en de beslissing van de toenmalige minister van buitenlandse zaken Maxime Verhagen om voor alle subsidieontvangende organisaties de zogenoemde DG-norm (het maximum salaris voor directeuren-generaal) te hanteren.

Commissie Wijffels
De VFI stelt in haar verklaring: "De Commissie Wijffels heeft immers in 2005, in opdracht van VFI, een Code Goed Bestuur voor goede doelen opgesteld, op basis waarvan een salarisregeling voor directeuren is gemaakt. Deze regeling is zorgvuldig tot stand gekomen, rekening houdend met relevante criteria voor de goededoelensector, zoals bijvoorbeeld het feit dat veel organisaties overheidssubsidie ontvangen. Ook houdt de VFI-regeling rekening met de grote verschillen tussen goede doelen in omvang en complexiteit. Alle VFI-lidorganisaties dienen zich te houden aan deze regeling. VFI gaat haar salarisregeling dit jaar evalueren en zonodig bijstellen."