AMSTELVEEN (9 juni) - Toetreding van internetloterijen tot de Nederlandse kansspelmarkt kan goede doelen flink wat geld gaan kosten. Zeker als er meerdere partijen toegelaten gaan worden op de markt. Dat standpunt werd vorige week tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer naar voren gebracht door Alexander Rinnooy Kan van Goede Doelen Platform, het lobby-instrument van de goede doelenloterijen en haar beneficianten.
Vergunningen
Op dit moment wordt al via internet (massaal) gegokt op kansspelsites, maar dat is volgens het huidige kansspelbeleid niet legaal. Het tot nu toe zeer restrictieve kansspelbeleid van de Nederlandse overheid staat echter al langere tijd onder druk. Europese kansspelaanbieders procederen al jaren tegen de Nederlandse staat om toegang te krijgen tot de Nederlandse markt. Ook de druk vanuit Brussel om op basis van economische gelijkheid binnen de Europese markt het protectionistische beleid los te laten wordt steeds groter. Staatssecretaris Fred Teeven onderzoekt nu hoe meer aanbieders kunnen worden toegelaten door verruiming van het huidige vergunningstelsel. Zeer tegen de zin van de huidige vergunninghouders, zoals de goede doelenloterijen.
Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van lobbyclub Goede Doelen Platform, bracht tijdens een rondetafelgesprek over het onderwerp in de Tweede Kamer naar voren dat toelating van internetloterijen de Nederlandse goede doelen veel geld gaat kosten. Op dit moment gaat bij de huidige vergunninghoudende goede doelenloterijen van elke euro de helft naar de maatschappij. Bij internetloterijen is dat slechts zeven cent per euro.
Gokverslaving
Rinnooy Kan is bang dat het huidige gokbudget besteed gaat worden aan online spelletjes, waardoor er minder overblijft voor maatschappelijk nut. "Bezint eer ge begint", meent Alexander Rinnooy Kan. "Is een traditie eenmaal geofferd, dan wordt ze niet snel meer geherstructureerd." Ook het Trimbos Instituut vraagt zich af of er wel genoeg bekend is over de consequenties, en dan vooral met betrekking tot de gokverslaving. Dat laatste argument werd door de Nederlandse overheid altijd als belangrijkste argument aangevoerd om haar restrictieve beleid te onderbouwen.
Alleen al de Postcode Loterij droeg vorig jaar een recordbedrag van 260 miljoen euro af aan 83 goede doelen. De cultuursector ontving 60 miljoen euro van de BankGiroLoterij.
Loterijen