Fondsenwervers voelen de roep om vernieuwing

Het IFC 2017 ging over een nieuw geluid: A New Conversation. De bezem moet er door!
Het IFC 2017 ging over een nieuw geluid: A New Conversation. De bezem moet er door!
31 oktober 2017
Nieuws | | Fondsenwerving

A New Conversation was het thema van het jaarlijkse International Fundraising Congress, dat dit jaar wederom plaatsvond in Noordwijkerhout. De roep om actie en vernieuwing was alom voelbaar. De bekende vakinhoudelijke experts, die hameren op de basis van het vak fondsenwervende communicatie, zijn niet meer zo allesbepalend als de afgelopen twintig jaar. De Dikke Blauwe was erbij.
 
Trump: aanjager van protestorganisaties
Alles moet anders, zoveel is duidelijk. De Britse ngo-wereld trilt nog na van een immense imagocrisis en zet zich schrap voor de naderende aanscherping van de regels in 2018.
In de VS is na Trump een hele reeks nieuwe/opgepimpte protestorganisaties opgestaan. Veel nieuwe grassroot organisaties presenteerden zich. Juist deze nieuwe, vaak uit woede geboren, ngo’s hebben geen tijd en geld voor een opgetuigde organisatie: ‘Just activate your peers through the internet and start working.’
Kleine cellen, losvaste platforms die moeten kunnen inpluggen in een groter systeem. Ziehier de werkwijze van veel van deze nieuwe initiatieven.
 
Snel, decentraal, live, internet
De mannen van de zeer succesvolle Bernie Sanders campagne waren er ook weer. Teleurgesteld natuurlijk, dat Bernie geen president werd. Maar ook uitgedaagd door de grote maatschappelijke roep om actie tegen de onzinnige/onwettige plannen van Trump. Decentralisatie is het kernwoord bij het opzetten van zo’n razendsnelle massale beweging. Een trefzekere combi van live bijeenkomsten en een ijzersterke internetcampagne. Veel vrijwilligers en weinig traditionele structuren. De tijdens de Sanders-campagne geworven vrijwilligers werden gretig benaderd voor nieuwe doelen. Met groot succes.
 
Grote ambities, veel resultaat
Ook belangrijk: niet bang zijn grote doelen te formuleren. Sterker nog: als je ambities groot zijn, haal je snel veel geld en veel vrijwilligers binnen. Bijvoorbeeld: Stop Trumps Health Care Bill.
Veel oude organisaties deinsden wat terug voor dergelijke grote woorden: ‘But you have to urge people to be great!’.
Ook het nederige werk moet gebeuren: Bij elke Congress-meeting zijn protesterenden aanwezig. ‘Be there, be loud and invite your friends.’ Geen wonder dat diverse IFC-sprekers kwamen van actie-organisaties met wortels in de jaren zeventig, zoals Greenpeace.
 
Viel er iets te leren voor de Nederlandse ngo-wereld?
Jazeker. De focus op het eigen proces, de eigen organisatie en de eigen kwartaaltargets leek ver weg bij deze aanstekelijke Amerikanen en Britten. Geen eindeloos overleg met IT-afdelingen, moeizame meetings met tegenstribbelende besturen en ceo’s. Maar hup: een snelle website, een groot enthousiasme en een groot doel.
Ook ‘oude’ ngo’s kunnen profiteren van deze spirit. Het komt weer aan op de boodschap en het activisme. Op écht contact met medestanders. In de VS bijvoorbeeld, bundelde Moveon zijn krachten met een hele reeks andere organisaties. ‘Tot voor kort was het ondenkbaar dat een ngo bezoekers van de site doorstuurde naar een andere site. Nu doen we dat veel vaker.’
 
Nú verlammende oude vormen afschudden
Diverse Britten en Amerikanen gaven de ingeslapen Europeanen en de naar kennis hongerende Aziaten en Afrikanen een flinke kick in the ass. ‘Niet afwachten tot er een –politieke - crisis komt, nú bestaande, verlammende organisatievormen afschudden.’ De wet van de remmende voorsprong is volop zichtbaar. Juist oude organisaties lijken de boot te missen als het gaat om het mobiliseren van donateurs/vrijwilligers.
Dat willen we allemaal wel. Maar: in de hele filantropische sector tekent zich een schrijnend gebrek aan leiderschap af, stelden oude rotten Kay Sprinkel Grace en Tony Myers vast. En dus wordt dat waarschijnlijk het thema van het IFC 2018.
 
De wet van de remmende voorsprong
Ondertussen ging A New Conversation natuurlijk ook over de veranderende rol van de donateur. Nog steeds kun je op het IFC de basistechnieken van het vak leren. Maar dat de donateur (zo lang hij nog bestaat) niet meer standaard ongeïnspireerd wil worden benaderd, leek toch echt overal doorgedruppeld.
Luisteren, dialoog, niet doodgooien met giftverzoeken, maar zelf de regie voeren. Dát is de richting, als is de praktijk voor veel traditionele fondsenwervende organisaties nog lastig. De wet van de remmende voorsprong, inderdaad.
 
Zelfreflectie blijft broodnodig voor álle fondsenwervende ngo’s
De aandacht voor het gigantische en zeer productieve zelfreflectie-project van Ken Burnett en andere fondsenwerf-grootheden (The Commission on the Donor Experience) viel een beetje tegen op het IFC. Terwijl dit toch naadloos past in de New Conversation die zo broodnodig is.
 
Inspirerende voorbeelden van succesvolle Amerikaanse (fondsenwervende) actie-initiatieven na Trump (of wederopgestaan na Trump): Black Lives Matter: www.blacklivesmatter.com