Belastingontwijking kost overheden wereldwijd honderden miljarden euro’s. Om dit te bestrijden, wisselt Nederland sinds 2016 automatisch financiële gegevens uit met meer dan honderd andere landen. Een nieuw handboek, samengesteld door twee hoogleraren, biedt inzicht in de praktijk van belastingontwijking en -ontduiking. Het toont aan dat internationaal beleid tegen belastingontwijking succesvol is. Dit meldt Accountant.nl, het NBA-platform voor nieuws, achtergronden, vaktechnische informatie en discussie.
Belastingparadijzen als Bermuda of de Kaaimaneilanden staan sinds tien jaar volop in de schijnwerpers. Financiële instellingen zijn verplicht om informatie over buitenlandse rekeninghouders te rapporteren aan de Belastingdienst die deze gegevens deelt met andere belastingautoriteiten. Deze transparantie maakt het voor multinationals moeilijker om winsten te verschuiven naar belastingparadijzen zonder dat dit wordt ontdekt. Deze aanpak leidt tot eerlijker belastingheffing en versterking van de wereldwijde belastingmoraal.
Het ‘Research Handbook on the Economics of Tax Havens’, onder redactie van Arjan Lejour (Tilburg University) en Dirk Schindler (Erasmus Universiteit Rotterdam), is gericht op academici, beleidsmakers en professionals. Het verkent belastingparadijzen vanuit verschillende vakgebieden zoals economie, accountancy, politieke wetenschappen en belastingrecht.
Het boek behandelt de mechanismen en gevolgen van het ontwijken van vennootschapsbelasting en het ontduiken van individuele inkomstenbelasting. Ook onderzoekt het de gevolgen voor de nationale en mondiale economie en analyseert het zowel unilaterale als multilaterale maatregelen tegen belastingontwijking.
Nieuwsflits