Innovatie streef je niet na, je bent het. Je ervaart het op de meeste gekke momenten en vaak als je het niet verwacht. Het gebeurt op de momenten dat je in je kracht staat en je hart volgt. Het gebeurt op de momenten dat alles goed staat. En als het heldere moment er is dan gaat er een tinteling door je heen..
Maar zo is het ook andersom. Als dingen te veel moeite kosten, weet je dat je wellicht iets over het hoofd hebt gezien. Dat je een stap vergeten bent of dat je het over een hele andere boeg moet gooien. Een bekend filosoof heeft het op zijn eigen wijze verwoord: je bent in het leven vaak te vroeg of juist te laat. Maar het gaat erom precies op tijd te zijn. En dit gaat ook op voor innovatie en zeker in de civil society.
In de civil society zijn veel partijen aan de slag: lokaal, nationaal en internationaal. De subsidies zorgen niet altijd voor een equal playing field. Maar iedereen doet zijn best. Zo zijn de Verenigde Naties gekomen met de Sustainable Development Goals (SDG’). Deze Duurzame Ontwikkelingsdoelen moeten een eind maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030. Het is natuurlijk een ongelofelijke uitdaging om deze doelstellingen te halen. Daarnaast was er nog iets: hoe maak je deze doelstellingen concreet? Hoe kan je iedereen mee laten doen? Hoe creëer je echte Civil Power? Want als dat lukt, dan haal je de die doelstellingen wel.
Bij PIF zijn we hier een continue mee bezig. En het wij zijn zelf erg blij met het resultaat. Het komt erop neer dat alle activiteiten, van zowel de non-profitorganisaties op ons platform als ook alle burgers, scholen, bedrijven en vermogensfondsen, indirect worden geclusterd naar SDG.
Dit doen we middels een relationele database topic clusters. Zodoende creëren we bottom-up een totaaloverzicht per SDG. Zo is '15 Life on Land' bijvoorbeeld opgebouwd uit de topics Natuurbehoud enDierenwelzijn. Dierenwelzijn is opgebouwd uit o.a. Dierenopvangen Dierenleed. En per diersoort is een topic pagina, zoals bijvoorbeeld voor Vogelsen Apen. En hier hangt weer iedereen die zich hiervoor inzet.
Deze concrete topics zorgen dus dat we een overzicht krijgen wat er per SDG 'in Nederland' gebeurt, zoals Life on Land. Elke organisatie, donatie, gift van een bedrijf of vermogensfonds, project, update, burgeractie, et cetera ,voor letterlijk elke aap of vogel op PIF, is uiteindelijk zichtbaar binnen ‘Doelstelling 15: Leven op het land’
En zo hebben we alle SDG’s, zoals bijvoorbeeld doelstelling1. Geen honger, of 4. Kwaliteitsonderwijs, of doelstelling 16. Vrede, justitie en sterke publieke diensten. En voor de oplettende lezer, er zijn er een paar hele bijzondere bij, zoals nummer 18. Kunst & Cultuur.
Innovatie? Je hoeft nu geen intellectueel meer te zijn of bij de overheid te werken om aan de ‘chique’ SDG’s mee te doen. Op deze manier geven we zichtbaarheid aan iedereen die zich inzet voor een betere wereld. En zelfs als je zelf niet zo bekend bent met de doelstellingen van de Verenigde Naties, je draagt er wel aan bij.
En anderen kunnen jou weer helpen. Blijft er nog een vraag over: zijn we op tijd? Of juist te vroeg of te laat? Daar is eigenlijk maar een antwoord op: ‘Door innovatie is Civil Power eigenlijk logisch en dan zijn we op tijd. Het is zeker mogelijk! Dus VN, we komen eraan!’
Ontwikkelings samenwerking