Ingezonden reactie: 'CBF vergelijkt appels met peren'

18 mei 2010
Opinie | | Validatie & Toezicht

In een ingezonden brief reageert Gert Jan Vuyk op het FM-interview met CBF-directeur Adri Kemps. Dit interview verscheen in de laatste gedrukte uitgave van FM.

Een wijs man heeft ooit beweerd dat per definitie elke vergelijking mank gaat. Maar Adri Kemps van het CBF maakt het in zijn interview in FM wel erg bont. Hij vergelijkt zijn organisatie met de Charity Commission in Engeland. Deze laatste heeft 450 mensen in dienst, terwijl het CBF met slechts 18,5 FTE's haar werk moet doen. Dat brengt Adri er toe om te poneren dat het CBF een low budget operatie is. Daarmee wekt hij de suggestie (en niet voor de eerste keer) dat het toezicht op Goede Doelen in Nederland en Engeland op vergelijkbare wijze georganiseerd is. Niets is minder waar. Ik zou zeggen; was het maar zo dat het toezicht in Nederland zo verliep als in Engeland.

Natuurlijk moeten we rekening houden dat Engeland en Wales een groter land is en daarom meer Goede Doelen zal tellen. In 2009 waren er in Engeland en Wales 168.500 geregistreerde Goede Doelen. Een eerste verschil met Nederland is, dat we hier niet eens weten hoeveel Goede Doelen er precies zijn, maar laten we aan de hand van ANBI gegevens er vanuit gaan dat het er 20.000 zijn. Zeg maar één achtste van het aantal in Engeland en Wales. Als we het aantal werknemers corrigeren voor het aantal Goede Doelen, dan heeft de Charity Commission nog steeds driemaal zoveel werknemers als het CBF.

Maar dat grotere aantal komt niet omdat de Engelsen zo traag zouden werken.
Elk Goed Doel in Engeland heeft een registratieplicht, wil men o.a. aanspraak kunnen maken op fiscale faciliteiten. Dit zou je gemakshalve kunnen vergelijken met onze ANBI registratie, met dien verstande dat bij de Engelse registratie heel wat meer informatie verstrekt moet worden.

Vervolgens heeft elk Goed Doel dat meer dan 10.000 pond (€ 11.000) per jaar ontvangt een rapportageplicht. Wie zich daar niet aan houdt verliest zijn registratie.
En die rapportage gaat heel wat verder dan wat het CBF vraagt aan Nederlandse Goede Doelen. Wilt U meer daarover weten verwijs ik graag naar de website www.charity-commission.gov.uk

Als we toch aan het vergelijken slaan; in Engeland en Wales wonen driemaal zoveel personen als in Nederland, terwijl Goede Doelen daar tien maal zoveel ontvangen. Misschien komt dat wel omdat het Engelse toezicht systeem meer vertrouwen bij de donoren wekt dan het Nederlandse?

Gert Jan Vuyk